Antradienį paskelbtoje ataskaitoje „Amnesty International“ tvirtina, kad policininkai pakartotinai naudojo fizinį smurtą, cheminius dirgiklius, kaip ašarinės ir pipirinės dujos, bei gumines kulkas, kad išvaikytų taikius protestus.

Ataskaitoje pažymima, kad pastarojo meto įvykiai JAV sukėlė susirūpinimą „dėl teisių į gyvybę, į asmens saugumą, vienodą įstatymų apsaugą, į laisvę nuo diskriminacijos, saviraiškos laisvę ir taikius susibūrimus“.

Organizacija išvardijo 125 „atskirus incidentus 40-yje valstijų ir sostinėje, kai teisėsaugos pareigūnai panaudojo nereikalingą ir pernelyg didelę jėgą“. Kaip teigiama, per protestus nukentėjo ne tik taikūs protestuotojai, bet ir žiniasklaidos atstovai bei medikai.

Po juodaodžio George’o Floydo žūties, dėl kurios apkaltintas policininkas, JAV kilo protestų banga. Nors protestai iš esmės buvo taikūs, JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiuntė federalinius agentus į didžiuosius miestus, kaip Portlandas, kurie sulaukė kritikos dėl neproporcingos jėgos naudojimo.