Berlynas ir Maskva, kurie jau kartu vykdo projektą nutiesti po Baltijos jūra dujotiekį Sibiro gamtinėms dujoms eksportuoti, susitarė dėl dujų tiekimo šiuo dujotiekiu ir sudarė Rusijos vyriausybės kontroliuojamai "Gazprom" palankesnes sąlygas Europoje.

Susitarimai buvo pasirašyti tokiu metu, kai dujų milžinė "Gazprom" agresyviai bando susiprinti savo pozicijas Europos rinkose.

"Gazprom" drauge su E.ON ir vokiečių chemijos koncernu BASF tiesia dujotiekį, kuriuo nuo 2010 metų dujos iš Jamalo Nencų autonominės apygardos bus tiekiamos tiesiai į Vokietiją.

"Gazprom" sudarė sutartį su BASF, pagal kurią pastaroji dalyvaus eksploatuojant didelį gamtinių dujų telkinį Jamalo Nencų autonominės apygardoje, o "Gazprom" turės didesnę dalį bendroje dujų tiekimo įmonėje.

"Susitarimas, kurį ką tik pasirašėme, rodo, kad Rusija ir Vokietija gali remtis viena kita. Tai prisideda prie tolesnio "Gazprom" ir BASF stabilios ir patikimos partnerystės plėtojimo", - sakė BASF valdybos pirmininkas Juergenas Hambrechtas.

Iš viso buvo pasirašyti aštuoni susitarimai, tarp jų ir pareiškimas dėl Vokietijos geležinkelių kompanijos "Deutsche Bahn" ir Rusijos geležinkelių įmonės steigimo.

Be to, buvo tikėtasi, jog ketvirtadienį Rusijos dujų kompanija "Gazprom" ir Vokietijos energetikos kompanija E.ON sudarys sutartį dėl dujų verslovės Jemalo Nencų autonominės apygardoje Sibire eksploatavimo, bet Rusijos informacijos agentūros, remdamosi "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotoju Aleksandru Mededevu pranešė, kad sandorio pasirašymas atidedamas.

Šaltiniai Vokietijos delegacijoje pranešė, kad E.ON vis dar mėgina galutinai sureguliuoti su "Gazprom" sandorio sąlygas.

Intensyvios derybos

"Mūsų pirmosios derybos buvo neįprastai intensyvios", - trečiadienį vakare žurnalistams sakė V.Putinas po pokalbio su A.Merkel dėl Berlyno ir Maskvos ekonominių santykių ir bendradarbiavimo energetikos srityje. Šie klausimai yra pagrindiniai A.Merkel dviejų dienų vizito Tomske Vakarų Sibire darbotvarkėje.

A.Merkel sakė, kad užsienio politikos klausimų jie neaptarinėjo, bet vokiečių delegacijos, kurią sudaro 10 ministrų ir 20 didelių Vokietijos firmų atstovų, nariai sakė, kad abu lyderiai šiais klausimais kalbėjosi vėliau per vakarienę.

A.Merkel, kuri puikiai kalba rusiškai ir kuri yra pirmoji Vokietijos kanclerė, kilusi iš buvusių Rytų, leido suprasti, kad ryšiai su Rusija yra tarp pagrindinių jos prioritetų.

Tai jau antras A.Merkel vizitas į Rusiją, kai pernai lapkritį ji tapo Vokietijos kanclere. Ji ne kartą pareiškė, kad Vokietijos ir Rusijos santykiai yra vienas iš prioritetinių klausimų.

Viešu "Gazprom" susitarimų pasirašymu dalyvaujant A.Merkel ir V.Putinui tikriausiai buvo siekiama nuslopinti nuogąstavimus Europos Sąjungoje, kad šia Rusijos kompanija negalima pasikliauti.

Ekspertų nuomone, kompanijoms pasirašius susitarimus dalyvaujant abiejų valstybių vadovams, turėtų sumažėti 25 šalių bloko nuogąstavimai dėl "Gazprom" dujų tiekimo patikimumo.

Dėl dujų importo stabilumo iš Rusijos, kuri patenkina trečdalį ES poreikių, europiečiai ėmė dar labiau nuogąstauti praėjusią savaitę, kai "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pagrasino nukreipti dujų eksporto srautus į Aziją, jeigu bus mėginama sustabdyti "Gazprom" plėtrą Europoje.

V.Putinas ir A.Merkel apžiūrėjo Tomsko įžymybes

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel po spaudos konferencijos ir prieš darbo pusryčius išvyko į trumpą ekskursiją po Tomską, pabendravo su jo gyventojais.

Prezidentas ir kanclerė važiavo vienu automobiliu. Apžiūrėję kai kurias miesto įžymybes, jie sustojo Tomės upės krantinėje pasigrožėti ledonešiu.

Ten jie pabendravo su Tomsko universiteto studentėmis, būsimosiomis mokytojomis.

Pokalbis prasidėjo nuo vietos grožybių - Tomės, o paskui perėjo ir prie kitų Sibiro upių - Obės ir Lenos. "Tikra geografijos pamoka", - tarstelėjo rusiškai kalbėjusi A.Merkel.

Kiek vėliau prie Rusijos ir Vokietijos lyderių priėjo jaunuolis, kuris, pasirodo, bendravo su V.Putinu ir per jo pirmąjį vizitą į Tomską.

Tuo tarpu Federalinės saugumo tarnybos Tomsko srities valdybos viešųjų ryšių grupės viršininko Rustamo Kamalovo duomenimis, po bendros V.Putino ir A.Merkel spaudos konferencijos įvyko incidentas, per kurį buvo sulaikyti keli žmonės.

"Žinau, kad viešoji milicija sulaikė keletą chuliganų, bandžiusių sutrikdyti viršūnių susitikimo darbą", - sakė jis.