Laikraštis „The New York Times“ pranešė gavęs tarptautinės koalicijos kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) specialiojo pasiuntinio pavaduotojo Williamo Roebucko parengtą vidaus dokumentą, kuriame rašoma, kad Jungtinės Valstijos „nemėgino“ griežtesnėmis priemonėmis suturėti Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano. Visgi diplomatas pripažino, kad tokios priemonės taip pat galėjo neduoti rezultatų.

Anot „The New York Times“, rašte W. Roebuckas tvirtina, kad Turkija savo veiksmais sąmoningai paskatino etninį valymą, įskaitant Ankaros sąjungininkų islamistų nusikaltimus, kurie, anot diplomato, „negali būti traktuojami niekaip kitaip, tik kaip karo nusikaltimai ir etninis valymas“.

„Atėjus dienai, kai bus parašyta diplomatinė istorija, žmonės klaus, kas ten nutiko ir kodėl pareigūnai nepadarė daugiau, kad tai sustabdytų, ar bent jau griežčiau nepasmerkė Turkijos už jos elgesį“, – rašoma tarnybinio susirašinėjimo dokumente, kurį cituoja „The New York Times“.

Valstybės departamento atstovė spaudai Morgan Ortagus atsisakė komentuoti „galimai privatų vidaus susirašinėjimą“.

„Kita vertus, mes aiškiai pasakėme, kad griežtai nepritariame prezidento R. T. Erdogano sprendimui įžengti į Siriją, ir darėme viską, išskyrus karinę konfrontaciją, kad užkirstume tam kelią“, – sakė ji.

Ilgą laiką arabų šalyse diplomatu dirbęs W. Roebuckas, 2015–2017 metais ėjęs JAV ambasadoriaus Bahreine pareigas, šiuo metu atsakingas už veiksmų koordinavimą vietoje su Sirijos kurdų kovotojais, kuriems teko pagrindinė JAV remiamos kampanijos, per kurią buvo nugalėta IS, našta.

R. T. Erdoganas Sirijos kurdų kovotojus laiko teroristais ir kaltina juos ryšiais su Turkijos kurdų separatistais. Praėjusį mėnesį jis surengė invaziją į Siriją po telefoninio pokalbio su D. Trumpu, atitraukusiu amerikiečių karius nuo Sirijos ir Turkijos sienos.

Po pasipiktinimo audros Vašingtone D. Trumpas paskelbė Turkijai sankcijų, o viceprezidentas Mike'as Pence'as nuvyko į Turkiją derėtis dėl paliaubų. Buvo pasiektas susitarimas, numatantis, kad kurdų kovotojai atsitrauks iš vadinamosios saugumo zonos Sirijoje.

M. Ortagus sakė, kad Jungtinės Valstijos rimtai žiūri į numanomus Turkijos palaikomų kovotojų pažeidimus Sirijoje, įskaitant civilių žudymą.

„Tie būgštavimai išlieka. Iškėlėme šį klausimą per pokalbius su aukščiausiais Turkijos vyriausybės pareigūnais“, – pridūrė ji.

Informacija apie W. Roebucko raštą pasirodė tą pačią dieną, kai jo viršininkas Jamesas Jeffrey atvyko į Turkiją derybų dėl Sirijos prieš ateinančią savaitę numatytą R. T. Erdogano vizitą į Vašingtoną.