„Florence“ yra 4 kategorijai priskiriamas uraganas. Jo vėjo greitis siekia 58 m/s. JAV nacionalinė orų tarnyba prognozuoja, kad iki penktadienio uraganas priartės prie Šiaurės ir Pietų Karolinų krantų, rašo CNN.

Pasiekęs pakrantę, uraganas gali kelioms dienoms lokalizuotis, tačiau kels mirtiną pavojų audrų šuorais, stipriais vėjais ir potvynius sukeliančiomis liūtimis.

„Tokio uragano dar niekada neteko matyti, – sakė Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis. – Net jei ir teko susidurti su audromis anksčiau, žinokite, kad ši yra kitokia. Tikrai neverta rizikuoti gyvybe ir mėginti pralaukti, kol monstras nurims.“

„Florence“ yra vienas iš stipriausių uraganų, per kelis dešimtmečius prasiautusių rytine JAV pakrante. Palyginti su ankstesnėmis stichijomis, jis kelia daug didesnę grėsmę dėl audrų, potvynių ir ypač stiprių vėjų, kurie prognozuojami kai kuriuose Šiaurės ir Pietų Karolinų regionuose, taip pat Vidurio Atlanto valstijose.

Priverstinai evakuotis šiuo metu privalo daugiau nei milijonas Šiaurės ir Pietų Karolinų, taip pat Virdžinijos gyventojų. Pasak CNN meteorologo Michaelo Guy, prognozėms pasitvirtinus, uraganas galėtų padaryti žalos maždaug 30 mln. pietrytiniuose regionuose esančių žmonių.

Nacionalinė orų tarnyba siunčia nieko gera nežadančius perspėjimus.

„Kai kuriems Karolinos pakrantės regionams tai bus didžiausia gyvenimo audra. Tai daug pasako, atsižvelgiant į tokių uraganų kaip Diana, Hugo, Franas, Bonnie, Floydas ir Matthew sukeltus padarinius. Neįmanoma nusakyti, kokią didžiulę žalą gali padaryti su šiuo uraganu prasiausiantis vėjas, audros ir prasidėsiantys potvyniai“, – teigiama orų tarnybos pranešime.

Vienos ūkinių prekių parduotuvės Pietų Karolinos Čarlstono miesto centre vadovas Johnas Johnsonas sakė, kad karštligiškas baterijų, žibintuvėlių, plastiko plėvelės ir smėlio maišų pirkimas prasidėjo praėjusį penktadienį.

Antradienį ryte gali būti paskelbtas štorminių potvynių ir uragano stebėjimas pietrytinių valstijų dalyse, nurodė NHC.

Jei uraganas „Florence“ nepakeis savo krypties, jis skaudžiausiai smogs abiem Karolinoms ir Virdžinijai.

Virdžinijos gubernatoriaus Ralpho Northamo biuras perspėjo dėl „katastrofiško potvynio į krašto gilumą, stipraus vėjo ir daug kur galimų elektros tiekimo sutrikimų“. Gyventojai perspėjami, kad didžiausią pavojų gyvybėms kels potvyniai.

JAV karinis jūrų laivynas paskelbė, kad norėdamas išvengti potencialios žalos rengiasi į atvirą jūrą išsiųsti maždaug 30 Virdžinijoje dislokuotų laivų.

Praėjusio savaitgalio liūtys Vašingtono rajone jau sukėlė potvynius Aleksandrijoje Virdžinijoje. Nacionalinė meteorologijos tarnyba paskelbė potvynių stebėjimą Potomako upės ruože.