Pareigūnai, šeštadienį kateriu priplaukę prie Indijai priklausančios Šiaurės Sentinelo (Sargybinio) salos, paplūdimyje, kur paskutinį kartą buvo pastebėtas Johnas Allenas Chau, pamatė žmones iš sentinelų genties, agentūrai AFP pranešė regiono policijos viršininkas Dependra Pathakas.

Pareigūnai priplaukė prie salos ir sustojo likus apie 400 m iki kranto. Pro žiūronus pareigūnai pamatė vyrus, ginkluotus lankais ir strėlėmis – būtent šiais ginklais, kaip pranešama, ir buvo nužudytas J. A. Chau, šūkavęs jiems krikščioniškas tiesas.

„Jie spoksojo į mus, o mes žiūrėjome į juos“, – pasakė D. Pathakas. Vis dėlto siekiant išvengti konfrontacijos policijos kateriui teko pasitraukti.

Ieškodami J. A. Chau kūno, pareigūnai deda visas įmanomas pastangas, siekdama išvengti susidūrimo su sentinelais – ikineolitine gentimi, gyvenančia saloje, į kurią pašaliniai neįleidžiami.

Baiminamasi, kad visą gentį gali pražudyti XXI amžiaus ligos – net ir paprasčiausios vidutinio stiprumo peršalimo ligos, nes sentinelai nėra atsparūs jokioms šių laikų ligoms.

Tai labai apsunkina J. A. Chau palaikų pargabenimą.

Johnas Allenas Chau

„Jie [sentinelai] neturi niekam imuniteto, – sako antropologijos profesorius iš Delio universiteto Joshi. – Juos gali pražudyti net ir paprasčiausios peršalimo ligos.“

Lapkričio 17 d. nužudyto 27 m. amerikiečio mirtis iš naujo atkreipė visuomenės dėmesį į pastangas apsaugoti vieną iš paskutinių civilizacijos nepaliestų genčių pasaulyje.

Šios genties kalba ir papročiai iki šiol yra paslaptis.

Žvejai, nugabenę J. A. Chau į Šiaurės Sentinelo salą – priklausančią Bengalijos įlankoje esančiai Andamanų ir Nikobaro salų grupei – sakė matę, kaip gentis laidoja amerikiečio palaikus paplūdimyje.

Sentinelai paprastai puola kiekvieną, išdrįsusį įkelti koją į salą. Pasak D. Pathako, policija nuolat stebėjo salą, kad nepasikartotų 2006 m. incidentas, kuomet buvo nužudyti du į salą priklydę indai žvejai.

Praėjus savaitei po nužudymo, žvejų kūnai buvo pakabinti ant bambukinių stiebų, įbestų paplūdimyje.

Johnas Allenas Chau (dešinėje)

„Taip jie siekė atbaidyti kitus“, – pasakė D. Pathakas.

„Mes tiriame 2006 m. atvejį ir konsultuojamės su antropologais, siekdami išsiaiškinti, ką daro gentis, kai nužudo svetimšalį, – pridūrė policijos viršininkas. – Stengiamės perprasti grupės psichologiją.“

Dependra Pathakas yra vyriausiasis Andamanų ir Nikobarų salų, kurioms priklauso Šiaurės Sentinelo sala, policijos viršininkas.

„Mes apytikriai nustatėme vietą, – pasakė D. Pathakas leidiniui „New York Times“. – Jie budėjo su ginklais paplūdimyje – toje pačioje vietoje, kur Johnas buvo nužudytas.“

„Jei būtume prisiartinę, jie mus būtų puolę. Ši byla keisčiausia ir sunkiausia mano gyvenime, – prisipažino D. Pathakas. – Mes bandome įsibrauti į kitos civilizacijos pasaulį.“

Nors J. A. Chau mirties priežastis oficialiai yra žmogžudystė, antropologai sako, kad vargu ar bus įmanoma išgabenti amerikiečio palaikus iš salos.

Pasak jų, saugomai genčiai nebus pateikti jokie kaltinimai.

Dėl šio atvejo buvo suimti šeši žvejai, padėję J. A. Chau pasiekti Šiaurės Sentinelo salą.

Žvejai lydėjo policijos pareigūnus iki salos, kad galėtų parodyti vietą, kurioje amerikietis buvo nužudytas.

Šį atvejį padeda tirti antropologai ir genčių gerovės ekspertai, kurie anksčiau turėjo retų kontaktų su sentinelais.

„Ekspertų patarimai labai svarbūs, – pasakė D. Pathakas. – Kreipiamės į šios srities specialistus, kad ši byla pajudėtų.“