Interviu „The Wall Street Journal“ A. Lukašenka teigė, kad norėtų, jog Baltarusija palaikytų artimesnius santykius su Vakarais, bet jis pritaria Rusijos pozicijai dėl konflikto su Gruzija ir JAV planų Europoje įdiegti nuo galimų Irano išpuolių turinčią apsaugoti PRG sistemą.

Interviu metu A. Lukašenka pareiškė, kad jis „absoliučiai remia“ Rusijos planus dislokuoti prieš JAV PRG sistemą nukreiptas „Iskander“ raketas Kaliningrade.

„Net jei Rusija nepasiūlys šių daug žadančių raketų, mes patys jas įsigysime“,- sakė A. Lukašenka. Pasak Baltarusijos prezidento, „Iskander“ raketų optinės ir paleidimo mechanizmo sistemos gaminamos Baltarusijoje. „Dabar mes neturime tokių lėšų, bet mes planuojame – aš išduodu čia paslaptį – turėti tokius ginklus“,- atviravo Baltarusijos prezidentas.

Savo kalbų minties vingiais garsėjantys A.Lukašenka ir šį kartą nenuvylė.

Apie ėjimą link demokratijos

Komentuodamas kiek anksčiau šiais metais įvykusį politinio oponento Aleksandro Kozulino paleidimą iš kalėjimo, A. Lukašenka sakė: „ Vakarai suprato tai, kaip kažkokį žingsnį demokratijos link. Nėra už ką dėkoti, labai jums ačiū. Žinote, kalbant tik tarp mūsų, kartais aš galvoju, kad, jei jie rastu dar kokiu penkis ar šešis politinius kalinius ir lieptų mums juos išlaisvinti, galbūt tada mes padarytume dar kelis žingsnius į priekį, mes mielai tai padarytume. Galėtume išlaisvinti net ir daugiau. Bet jie daugiau nerado“.

Apie P.Osetijos pripažinimą

Kalbėdamas apie Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės pripažinimą, Baltarusijos prezidentas pareiškė: „Jei jūs [Vakarai] pripažinote Kosovą, tai kodėl nepripažinti Abchazijos? Aš nematau čia jokių problemų. Yra precedentas ir Europa bei Amerika supranta mūsų poziciją ir mūsų situaciją. Būsiu atviras, jie (Vakarai) nebespaudžia mūsų taip kietai, kaip anksčiau. Taigi aš nemanau, kad tai sukels neigiamas pasekmes mūsų santykiams ar panašiai. Aš manau, šitas klausimas jau išspręstas. Jis nebėra toks aštrus, koks buvo prieš du mėnesius“.

Apie krizę

Tuo tarpu, vertindamas finansinę krizę, A. Lukašenka sakė: „Aš įspėjau amerikiečius ir kitus. Niekas manęs neklausė. Paaiškėjo, kad aš buvau teisus. Dabar Amerikoje jie kalba apie alternatyvą šiai ultraliberalios rinkos sistemai, kur viskas leidžiama, kur tu gali suvalgyti daugiau nei pagamini, ir išleisti daugiau nei uždirbi“.

Apie JAV prezidentą

Apie Baracką Obamą A. Lukašenka teigė: „Aš žiūriu į Obamą, jauną vyrą, gerai atrodantį žmogų. Tai mano pirmas įspūdis, man jo gaila. Jis 100 proc. panašus į Lukašenką, kai po Sovietų Sąjungos žlugimo aš atėjau į valdžią. Parduotuvių lentynos buvo tuščios, sunki finansinė krizė“.