Didžiausia demonstracija įvyko sostinėje Tiranoje, o mažesnės protesto akcijos buvo surengtas prie universitetų Korčės, Elbasanio ir Duresio miestuose.

Mokslas Albanijos valstybinėse aukštojo mokslo įstaigose kainuoja 160–2 560 eurų per metus; tai yra reikšmingos sumos šioje skurdžioje šalyje, kur vidutinė alga tesiekia 350 eurų.

Studentų nepasitenkinimą dar pakurstė neseniai vyriausybės priimtas sprendimas įvesti papildomus mokesčius už egzaminų perlaikymą.

Po kelias dienas trukusių protestų vyriausybė visgi paskelbė, kad šiuos mokesčius atšauks.

Tačiau studentai penktadienį vis tiek susirinko į naujus protestus, skanduodami prie Švietimo ministerijos Tiranoje: „Neprotestuojantis jaunuolis yra miręs jaunuolis.“

„Esame studentai, o ne pirkėjai“, – šaukė jie.

„Esame Albanijos ateitis. Valdžia turi mūsų klausytis – norime, kad mokesčiai už mokslą būtų sumažinti“, – naujienų agentūrai AFP sakė sociologijos studentas Florianas Kola.

Anksčiau šią savaitę studentai pasipiktino premjero Edi Rama „Facebook“ žinute, kurioje šis skundėsi, jog mokesčių mokėtojams tenka mokėti už tai, kad kai kurie studentai laiku neatvyksta į egzaminus.

Tačiau ketvirtadienį vyriausybės vadovas pamėgino nukreipti dėmesį į investicijas į švietimo sistemą, paskelbęs socialiniuose tinkluose vaizdo įrašą, kur pristatomas 18,8 mln. eurų vertės universitetų miestelių projektas. Jį padės finansuoti Vokietija.

„Tai yra projektas, tapsiantis tikrove“, – parašė jis.