Rinkimų komisija pranešė, kad po sekmadienio rinkimų socialistai 140 vietų parlamente tikriausiai turės 74 vietas. Tokiu atveju E. Rama taps pirmuoju Albanijos lyderiu, užsitikrinusiu trečią kadenciją.

„Pagerinome rekordą. Tai istorinis rekordas. Ačiū jums už tikėjimą mumis ir galimybę dar ketverius metus vesti jus pirmyn“, – sakė E. Rama, sostinės Tiranos centre kreipdamasis į tūkstančius savo šalininkų.

Duomenys, gauti suskaičiavus balsus daugiau kaip 95 proc. balsavimo apylinkių, rodo, kad pagrindinis opozicinis aljansas yra antroje vietoje su 59 vietomis.

Rinkimus atidžiai stebėjo Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos diplomatai, Albanijai siekiant greičiau pradėti derybas dėl narystės Bendrijoje.

Nors rinkimų kampanijos metu kandidatai svaidėsi įžeidimais, o paskutinę jos savaitę per konkuruojančių stovyklų susišaudymą žuvo žmogus, stebėtojai sakė, kad pats balsavimas ir balsų skaičiavimas vyko sklandžiai.

ES antradienį gyrė rinkimų organizavimą ir paragino visas politines jėgas gerbti rezultatus.

Šioje Balkanų valstybėje, turinčioje 2,8 mln. gyventojų, partijos reguliariai ginčija rinkimų rezultatus. Po ankstesnių rinkimų 2017 metais šalyje kilo protestų, o kai kurie opozicijos deputatai boikotavo parlamentą.

Žodiniai mūšiai

Nuo 2013 metų valdžioje esantis E. Rama, menininkas ir buvęs krepšininkas, antradienį pergalei skirtame mitinge paragino opozicines partijas drauge siekti, kad Albanija taptų „Balkanų čempione“ turizmo srityje.

„Būsiu visų albanų ministru pirmininku“, – sakė jis savo šalininkų miniai, kuri skandavo „pergalė, pergalė“.

Didžiausios opozicinės Demokratų partijos lyderis Lulzimas Basha anksčiau tvirtino, kad jo aljansas laimėjo rinkimus, ir kol kas nepripažino pralaimėjimo.

Per rinkimų kampaniją E. Rama žadėjo spartinti skiepijimą nuo pandeminio koronaviruso ir užbaigti atstatymo darbus po 2019-ųjų lapkritį šalį sukrėtusio galingo žemės drebėjimo, palikusio be namų tūkstančius žmonių.

Visgi daugiausiai dėmesio per rinkimų kampaniją sulaukė E. Ramos, L. Bashos ir šalies prezidento Iliro Metos žodiniai mūšiai.

E. Rama kaltino savo varžovus, esą jie neturi jokios politikos ir jiems rūpi vienintelis dalykas – greičiau juo atsikratyti. Šie savo ruožtu kaltino premjerą korupcija ir balsų klastojimu.

I. Meta, kurio sutuoktinė vadovauja rinkimuose nesėkmingai pasirodžiusiam Socialistų judėjimui už demokratiją, bendradarbiaujančiam su Demokratų partija, žadėjo pasitraukti, jei socialistai sąžiningai laimėtų rinkimus.

Visgi antradienį jis užėmė neutralesnę poziciją, paragindamas visas politines jėgas pademonstruoti „brandą ir santūrumą“.

Tarptautinės organizacijos reguliariai priskiria Albaniją prie labiausiai korumpuotų valstybių. Ji taip pat yra viena skurdžiausių Europos šalių.

E. Rama ragina transformuoti Albaniją į svarbų turizmo centrą, pastačius naujų oro uostų ir atnaujinus infrastruktūrą. Tačiau kritikai skundžiasi dėl didelio masto korupcijos ir nerimauja dėl žalos aplinkai.