Parlamento sesija birželio 9 dieną rengiama praėjusią savaitę tyrimų komitetui paskelbus ataskaitą, kurios išvadose sakoma, kad prezidentas Iliras Meta pažeidė Konstituciją prieš balandžio 25 dieną vykusius visuotinius rinkimus, todėl turėtų būti nušalintas nuo pareigų likus metams iki jo kadencijos pabaigos.

Anksčiau šį mėnesį 49 įstatymų leidėjai iš valdančiosios Socialistų partijos paprašė tyrimų komiteto nuspręsti, ar rengti I. Metos apkaltą už tai, kad jis esą nevykdė savo konstitucinės pareigos užtikrinti nacionalinę vienybę ir rinkimuose palaikė opozicijoje esančias partijas.

Socialistai turi 74 iš 140 vietų parlamente. Vis dėlto I. Metos apkaltai reikėtų dviejų trečdalių daugumos parlamente, kurios socialistai neturi, ir Albanijos Konstitucinio Teismo pritarimo per tris mėnesius.

Rugsėjį darbą pradėsiančiame naujame parlamente socialistai taip pat turės 74 mandatus ir galės patys vieni suformuoti vyriausybę.

I. Meta tvirtina, kad šiuo metu yra porinkiminis pereinamasis laikotarpis, todėl darbą baigiantis parlamentas neturi teisės užsiimti tiriamąja veikla. Jis yra žadėjęs nepripažinti parlamentinio komiteto teisėtumo.

Rinkimų kampanijos metu I. Meta kaltino premjerą Edi Ramą vadovaujant „kleptokratiniam režimui” ir savo rankose sutelkus visą įstatymų leidžiamąją, vykdomąją bei teismų valdžią.

Albanijos prezidento vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis, bet jis turi tam tikrų įgaliojimų teismų sistemos ir ginkluotųjų pajėgų atžvilgiu. Prezidento vaidmuo bendrai laikomas apolitišku, bet I. Meta reguliariai konfliktuoja su E. Ramos vyriausybe.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)