Prieš dvi savaites "Irako ir Levanto islamo valstybės" (ISIL) kovotojai, siejami su „Al Qaeda“, užėmė beveik visą Faludžos miestą Irake, taip parodydami, kad JAV pajėgos jų tikrai nenugalėjo. Vakaruose baiminamasi, kad su "Al Qaeda" susijusios grupuotės panašius išpuolius pradės rengti Libijoje, Sirijoje, Vakarų Afrikoje ir Afganistane, kai tik šalį paliks NATO kariai.

Tačiau dabartinės islamistų grupuotės, kaip ISIL, "Al Shabaab" ar "Al Qaeda islamiškame Magrebe", skiriasi nuo tos „Al Qaeda“, kuri kruopščiai suplanavo 2001 m. rugsėjo 11 d. atakas.

Anot "Reuters", naujos kartos islamistai neturi "globalios darbotvarkės" ir apsiriboja tik lokaliais tikslais. Gruodžio 17 d. paskelbtame įraše kaukėtas vyriškis laiko "Glock" pistoletą ir netaisyklinga anglų kalba ragina Didžiosios Britanijos musulmonus vykti į Siriją - "džihado šalį" - kovoti prieš prezidento Basharo al Assado dalinius. Įraše nė karto neminima kova su Vakarais.

Pastebimas ir su „Al Qaeda“ besitapatinančių grupuočių varžymasis. Nors ISIL kovotojai šį mėnesį iškėlė savo vėliavą Irako Faludžos mieste, jie buvo išvaryti iš savo tvirtovės Sirijoje, Alepe. Tai padarė "Al Nusros fronto" islamistai, save taip pat priskiriantys „Al Qaeda“, tačiau besivaržantys su ISIL.

Sirijoje išryškėjus nesutarimams tarp musulmonų šiitų ir sunitų, įtampa persikėlė į tarptautinį lygį, kai Saudo Arabija finansuoja agresyviai nusiteikusius sunitų kovotojus, o Iranas - šiitų.

"Šiuo metu po "Al Qaeda" vėliava kaunasi kaip niekad daug žmonių, - sako Richardas Barrettas, Jungtinių Tautų (JT) „Al Qaeda“ ir Talibano stebėjimo komandos vadovas. - Tačiau tai nereiškia, kad visi jie kovoja dėl to paties tikslo ar net toje pačioje pusėje".

2011 m. O. bin Ladeno laiškuose matyti, kaip jis stengiasi suvaldyti su „Al Qaeda“ besitapatinančias grupes. Laiškuose taip pat išreiškiamas susirūpinimas, kad ISIL darosi svetima musulmonams, nes jų rengiamų atakų metu žūsta itin daug civilių.

O. bin Ladeno pareigų perėmėjas Aymanas al Zawahiri į „Al Qaeda“ įtraukė grupes "Al Shabaab", ISIL ir "Al Nusros frontas", o šiuo metu pats susiduria su šių islamistų keliamomis problemomis. Pernai A. Zavahiris atviru laišku paragino ISIL veikti tik Irako teritorijoje, o Siriją palikti "Al Nusros frontui", tačiau prašymas iki šiol atvirai ignoruojamas.

"Daugumai tų, kurie save tapatina su „Al Qaeda“, net nebūtų leista prisijungti prie šios organizacijos 2001 metais (prieš rugsėjo 11 d. - ELTA)", - sako Nelly Lahoud, JAV karo akademijos kovos su terorizmu centro ekspertė, tyrinėjusi O. bin Ladeno laiškus.

Tačiau Vakarų žvalgybos vis tiek nerimauja. Anot Didžiosios Britanijos valdžios atstovų, šimtai jaunų britų musulmonų dalyvauja Sirijos pilietiniame kare, o grįžę gali kelti pavojų šalies nacionaliniam saugumui.

"Susiduriame su „Al Qaeda“ didėjimu visai naujuose regionuose, - Didžiosios Britanijos parlamentui kalbėjo žvalgybos MI6 atstovas. - Nėra jokios abejonės, kad grėsmė auga".

Didžiausia islamistų keliama grėsmė Vakaruose šiuo metu kyla iš mažos apimties incidentų: užpuolimų ginklais, peiliais ar mažos galios sprogstamaisiais įrenginiais.

Britanijos kontržvalgybos MI5 atstovų teigimu, nuo 2007 m. jie užkirto kelią daugiau kaip septyniolikai teroristinių išpuolių. Daugumą iš jų planavo Britanijos piliečiai, tačiau kai kur fiksuojama ir užsienio džihadistų veikla.

Net ir žvalgybos agentūrų viduje nesutariama, kaip traktuoti teroristinių grupių transformacijas.

"Visi klausia to paties: ar dar prasminga kalbėti apie „Al Qaeda“ kaip apie vieningą organizaciją, o jeigu ne - tuomet su kuo dabar susiduriame?", - sako Nigelas Inksteras, Tarptautinio strateginių studijų tyrimų instituto vadovas.

JAV strategija naudoti bepiločius lėktuvus ir finansais remti valstybes, kuriose veikia teroristai, davė neblogų vaisių kovoje prieš "Al Qaeda islamiškame Magrebe" Jemene ir "Al Shabaab" Somalyje. Malyje amerikiečiai bendradarbiauja su prancūzais, kad iš šalies išstumtų radikalias grupuotes. Tačiau vis daugiau šalių priešinasi bepiločių lėktuvų atakoms jų teritorijoje, nes dažnai JAV tai daro savavališkai. Abejojama, ar Sirijos prezidentas B. al Asadas leistų tokias operacijas Sirijoje, Pakistanas ir Libija vis garsiau reiškia savo nepasitenkinimą tokiais antskrydžiais. Nors JAV nusiuntė bepiločių lėktuvų Irakui, abejojama, ar dvišalis karinis bendradarbiavimas tęsis ilgai.

Kai kurių ekspertų teigimu, Vakarų vyriausybės dažnai neadekvačiai vertina situaciją, nes visas su "Al Qaeda" siejamas islamistines grupuotes įvardija kaip tiesioginę grėsmę Vakarams. Tačiau Faludžos miesto užėmimas rodo konfliktą tarp Irako sunitų ir šiitų, o ne nepasitenkinimą Vakarais.

Tuo tarpu Bruce'as Hoffmanas teigia, kad „Al Qaeda“ stiprėja ir plečiasi.

"Kai kas kalba apie „Al Qaeda“ branduolio silpnėjimą ir guodžiasi, kad naujų islamistinių grupių įsiliejimas nėra didelės strategijos dalis, - sako Džordžtauno universiteto profesorius. - Tai ydingas mąstymas".