Pirmą kartą Rusija Sirijoje antskrydžius surengė rugsėjo 30 dieną. Nuo tada Kremlius primygtinai kartoja, kad operacijos Sirijos žemėje nevykdys. Maskva pabrėžia, kad parama Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui apsiribos karine technika, konsultacijomis bei mokymais.

JAV saugumo pareigūnai ir nepriklausomi ekspertai praeitą savaitę „Reuters“ sakė, kad Maskva į Siriją vietoj žadėtųjų 2 tūkst. karių jau pasiuntė 4 tūkst. JAV gynybos pareigūnų teigimu, prie keturių karinių bazių, kuriomis Sirijoje naudojasi rusai, atgabenta raketų paleidimų sistemų ir ilgo nuotolio artilerijos baterijų.

Sekmadienį tyrimais užsiimančių Rusijos tinklaraštininkų grupė „Conflict Intelligence Team“ pareiškė, kad socialinėje žiniasklaidoje skelbiamos nuotraukos padėjo nustatyti tikslią trijų Rusijos karių buvimo vietą Sirijoje.

„Nors nenuginčijamų įrodymų, kad Rusijos kariai kariauja Sirijoje, dar neturime, esame tikri, kad mūsų pastebėjimai prieštarauja Rusijos pareigūnų brukamai oficialiajai versijai, esą Rusijos pajėgos sausumos operacijose Sirijoje nedalyvauja“, – tvirtina tinklaraštininkai.

Rusijos karo lėktuvai bazuojasi Latakijoje – labai toli nuo tų vietų, kur yra minėtieji trys rusai.
Rusijos gynybos ministerija į rašytinę užklausą su prašymu pakomentuoti situaciją neatsakė.
„Conflict Intelligence Team“ skelbia momentines nuotraukas iš paskyrų socialiniuose tinkluose, priklausančių Ajasui Sarygui Oolui (kariui, tarnavusiam 74-ojoje Rusijos motorizuotoje šaulių brigadoje) ir Vladimirui Boldyrevui, kuris priklauso 810-ajai Rusijos jūrų pėstininkų brigadai.

Momentinėse nuotraukose matoma, kad abu minėtieji asmenys visai neseniai skelbė nuotraukas, darytas Chamos provincijoje. A.Sarygo Oolo paskyra sekmadienį tapo nepasiekiama.

Sekmadienį „Reuters“ žurnalistai susisiekė su V.Boldyrevu, kuris paneigė faktą, kad tarnauja Sirijoje. Jis pareiškė, kad jo ir kitų karių nuotraukos darytos dar tada, kai jis buvo šauktinis. Kodėl nurodyta, kad nuotraukos darytos Sirijos Chamos provincijoje, jis nepaaiškino.

„Conflict Intelligence Team“ taip pat skelbia momentines Iljos Gorelychino, kuris praeityje tarnavo Rusijos specialiose pajėgose, paskyros socialiniame tinkle „Instagram“ nuotraukas. Spalio pabaigoje jis skelbė nuotraukų iš Alepo, vienoje iš jų jis rankose laiko šturmo šautuvą, nors vilki civiliais drabužiais. Kitoje nuotraukoje jis pozuoja su kamufliažine apranga, o greta jo – dar trys ginkluoti vyrai. Nuotrauka esą daryta Chomse. Sekmadienį nuotraukos iš jo paskyros dingo.

„Conflict Intelligence Team“, kuriai vadovauja Ruslanas Levievas, prieš tai atskleidė labai daug įdomių faktų apie rusų karių žūtis Ukrainoje. Spalio pabaigoje jie paskelbė apie pirmąją rusų kario mirtį Sirijoje.

Kremlius tyli

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovai spaudai atsisakė komentuoti informaciją apie padidėjusį šalies karių skaičių Sirijoje ir jų buvimą toli už karinių bazių ribų. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas leido suprasti, kad duomenys, kuriuos skelbia tinklaraštininkai, Kremliaus dėmesio paprasčiausiai nenusipelno, skelbia newsru.com.

Dmitrijus Peskovas

Žurnalistai Kremliaus spaudos tarnybos vadovo paprašė pakomentuoti pasirodžiusią informaciją, susijusią su Rusijos kariais Sirijoje, kurią paskelbė Rusijos tinklaraštininkai, skelbia Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

„Kaip ir anonimiški šaltiniai, tinklaraštininkai nesuteikia jokio pagrindo komentarams“, –atrėžė oficialusis Kremliaus atstovas.

Rusija praneša per pastarąsias tris dienas Sirijoje surengusi 137 atakas ir pataikiusi į 448 taikinius

Per pastarąsias tris dienas Rusijos oro pajėgos įvykdė 137 atakas ir pataikė į 448 taikinius Sirijoje, Rusijos naujienų agentūroms pranešė šalies gynybos ministerija, skelbia „Reuters“.

Pranešama, kad atakos įvykdytos Alepo, Damasko, Idlibo, Latakijos, Rakos, Hamos ir Homso provincijose.

Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė Maskva teigia, kad jos vykdomi oro antpuoliai nukreipti prieš „Islamo valstybę“, tačiau Vašingtonas tvirtina, kad per daugumą jų apšaudomi Sirijos opozicijos sukilėliai.