Mianmare tvyro suirutė nuo vasarį įvykdyto perversmo, o su kitamaniais susidorojančios saugumo pajėgos nukovė jau daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių, nurodo vietos stebėtojai.

Kovoti su chunta šalyje mobilizavosi vadinamosios Liaudies gynybos pajėgos (PDF), tačiau kautynės atsidūrė aklavietėje, tęsiantis kruviniems susirėmimams su kariuomene ir represijoms.

Šeštadienį socialinėje žiniasklaidoje paskelbta nuotraukų, kuriose, kaip teigiama, matyti greitkelyje Hpruso miestelyje Kajų valstijos rytuose palikti du sudeginti sunkvežimiai ir lengvasis automobilis, o jų viduje – apdegę kūnai.

Vietos PDF padalinio narys nurodė, kad kovotojai rado šias transporto priemones šeštadienio rytą, išgirdę, kad kariuomenė sustabdė kelias mašinas Hpruse po penktadienį netoliese vykusių susirėmimų.

„Kai šį rytą nuvykome patikrinti vietovės, dviejuose sunkvežimiuose radome apdegusių lavonų. Aptikome 27 kūnus“, – su anonimiškumo sąlyga sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Radome 27 kaukoles, – patvirtino kitas liudininkas, irgi nepanorėjęs prisistatyti. – Tačiau sunkvežimyje buvo ir kitų lavonų, kurie yra visiškai sudegę, todėl negalėjome jų suskaičiuoti.“

Stebėsenos organizacija „Myanmar Witness“ pareiškė patvirtinusi vietos žiniasklaidos ir kovotojų liudininkų pranešimus, „kad gruodžio 24 dieną Hpruso miestelyje kariškiai nužudė ir sudegino 35 žmones, įskaitant vaikus ir moteris“.

Palydovų duomenys rodo, kad Hpruse penktadienį apie 13 val. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku buvo kilęs gaisras.

AFP nepavyko patvirtinti šių pranešimų, tačiau naujienų agentūros skaitmeninio tikrinimo komanda pažymėjo, kad vaizdai, kuriuose esą užfiksuotas incidentas, nebuvo pasirodę internete iki penktadienio vakaro.

Mianmaro kariuomenė paneigė šiuos teiginius.

Vienas chuntos spaudai pareiškė, kad penktadienį Hpruse įsiplieskė susirėmimas, kai kariai pamėgino sustabdyti septynis „įtartinu būdu“ važiavusius automobilius.

Per tą incidentą kariai nukovė kelis žmones, AFP patvirtino atstovas Zavas Minas Tunas, nepateikęs išsamesnės informacijos.

Pasak analitikų, PDF būriai savo veiksmingumu nustebino ginkluotąsias pajėgas, joms sunkiai sekasi palaužti pasipriešinimą generolų valdžiai.

Anksčiau šį mėnesį JAV pareiškė esančios „pasipiktinusios patikimais ir pasibjaurėtinais pranešimais“, kad Mianmaro kariai Sagaingo regione suėmė 11 kaimo gyventojų, įskaitant kelis vaikus, ir sudegino juos gyvus.

Nušalintų įstatymų leidėjų grupės narys Vinas Mjata Ajė pasmerkė šį žiaurumą.

„Tai žiauri kariuomenės dovana mūsų žmonėms Kalėdų proga“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją