Ministrė pirmininkė Theresa May pernai su kolegomis Europos Sąjungoje pasirašė susitarimą dėl tvarkingo Britanijos išstojimo iš Bendrijos šių metų kovo 29 dieną.

Tačiau britų euroskeptikai prieštaravo susitarimo „apsidraudžiamajai priemonei“ (backstop), pagal kurią Britanija turi likti ES muitų sąjungoje, kol bus susitarta dėl naujų prekybinių ryšių.

Tai savo ruožtu užtikrintų, kad tarp ES narės Airijos ir britų provincijos Šiaurės Airijos po „Brexit“ iš naujo neatsirastų reali siena.

Th. May susitarimas šį mėnesį didele persvara buvo atmestas Bendruomenių Rūmuose. Išgelbėti susitarimą ministrė pirmininkė tikisi pašalindama arba pakoreguodama apsidraudžiamąją priemonę, kad įtiktų konservatorių parlamentarams.

Tačiau ES lyderiai tvirtino, kad dėl išstojimo susitarimo iš naujo nesiderės, o dabar Europos Parlamento „Brexit“ priežiūros komiteto vadovas, Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) lyderis Guy Verhofstadtas perspėjo, kad Europa bet kuriuo atveju tokio pakeitimo neratifikuotų.

Jo pareiškime sakoma, kad įvairių partijų europarlamentarų grupė susirinko aptarti naujausių signalų iš Londono ir priėjo prie išvados, kad „susitarimas yra teisingas ir dėl jo negalima derėtis iš naujo“.

„Tai ypač taikytina apsidraudžiamajai priemonei“, – sakė G. Verhofstadtas.

„ES šiuo klausimu toliau (laikosi) aiškios, tvirtos ir vieningos (pozicijos): net jei suderėta apsidraudžiamąja priemone nebūtų pasinaudota... nesant tokio apsidraudimo „bet kokiam orui“ Europos Parlamentas neduos savo sutikimo Išstojimo susitarimui“, – pabrėžė jis.

Dauningo gatvės atstovas, užsimindamas, kad sutartis dar galutinai nesuderinta, sakė, kad G. Verhofstadtas kalba „per anksti“.