Valdžios pareigūnams kruopščiai išnagrinėjus vaizdo stebėjimo kamerų pagalba gautus įrašus, kol kas nenustatyta, kaip pora, grįžusi iš Nepalo, ir apsaugos darbuotojas užsikrėtė vadinamajame „karantininiame“ viešbutyje Adelaidėje.

Viešbučio valytoja taip pat užsikrėtė virusu, ir valstija dabar mėgina užslopinti 29 atvejų židinį valstijos sostinėje.

Nors daugelis šalių reikalauja atvykstančius keleivius savizoliuotis, Australija yra viena iš nedaugelio vietovių, kartu su Naująja Zelandija, Kinija, Honkongu ir Vietnamu, kurios įvedė tokiems keliautojams privalomąjį karantiną viešbučiuose ar kitose patalpose.

Dešimt tūkstančių australų, kurių nemaža dalis gyvena Europoje ir Jungtinėse Valstijose, kur siaučia virusas, laukia, kada galės grįžti namo, oro linijoms smarkiai apribojus skrydžius. Ir žino, kad grįžus teks keturiolika dienų karantinuotis.

Tokia sistema padeda Australijai sėkmingai pažaboti užkrato plitimą visuomenėje, – bet jau įrodė turinti trūkumų. Dėl prastos apsaugos karantininiuose viešbučiuose Viktorijos valstijoje, kur, kaip pranešama, buvo atvejų, kai apsaugos darbuotojai miegojo su svečiais, virusas prasprūdo už viešbučių sienų, – dėl to Melburne buvo įvestas trijų mėnesių karantinas.

Pietų Australijos premjeras Stevenas Marshallas trečiadienį paskelbė, kad visi grįžę keliautojai, kuriems nustatytas teigiamas testas, turės būti perkelti į atskirą medicininę įstaigą, kontroliuojamą valstijos policijos.

„Mes privalome užtikrinti kiek įmanoma daugiau apsauginių užkardų tarp viruso ir Pietų Australijos visuomenės“, – sakė jis.

Pasak vyriausiojo visuomenės sveikatos pareigūno Nicola Spurrier, dabar pareigūnai iki smulkiausių detalių tyrinėja vaizdo stebėjimo kamerų medžiagą – kada buvo siurbti viešbučio kambariai, ar personalas lietė paviršius, o paskui savo veidą, – kad nustatytų, kaip perduota infekcija.

Valstija praėjusią savaitę trumpam įvedė vieną iš griežčiausių karantinų pasaulyje, baimindamasi dėl itin užkrečiamos viruso atmainos. Kontaktų atsekėjai manė nustatę, kad vyras užsikrėtė virusu įsigijęs picą išsinešti, bet paaiškėjo, kad jis melavo – iš tikrųjų jis dirbo restorane ir kelių pamainų metu turėjo artimą sąlytį su infekuotu darbuotoju.

Pastarasis asmuo taip pat dirbo viešbutyje, kuriame karantinuodavosi iš užsienio atvykę keliautojai.