Po to kai sekmadienį buvo paskelbta, kad identifikuoti du iš nukautųjų teroristų, pasirodė informacija apie Prancūzijos priemiestyje surastą automobilį, kuriuo naudojosi žudikai. O Belgijoje pradėti masiniai sulaikymai - areštuoti septyni asmenys. Belgijos visuomeninė televizija RTBF nurodo, kad du prancūzai, gyvenantys Briuselyje ir Molenbeeke, yra nurodomi buvę tarp kruvinų išpuolių Paryžiuje autorių.

Vėliau, sekmadienio vakarą, paskelbta, kad trys iš septynių savižudžių sprogdintųjų, žuvusių per atakas Paryžiuje, buvo Prancūzijos piliečiai, patvirtino Prancūzijos ir Belgijos pareigūnai.

„Associated Press“ skelbia, kad vienas savižudis teroristas, atpažintas pagal odos mėginį, gyveno viename Paryžiaus priemiesčių.

Belgijos pareigūnai sako, kad du iš septynių savižudžių sprogdintųjų buvo prancūzai, gyvenę Briuselyje. Iš septynių Belgijos sostinėje sulaikytų asmenų yra vienas prancūzas.

Panašu, kad pastarieji įvykiai padidins nuogąstavimus dėl Prancūzijos viduje bręstančios vietos terorizmo grėsmės.

Be to naujienų agentūra AFP skelbia, kad su išpuoliais Paryžiuje gali būti susiję trys broliai, vienas iš kurių gali būti laisvėje. Vienas iš Belgijoje sulaikytų asmenų – brolis vyro, išsinuomojusio juodos spalvos „Volkswagen Polo“, skelbia BFMTV. Jis vis dar slapstosi, jo ieško Prancūzijos ir Belgijos policijos pareigūnai.

Automobilis rastas rytiniame Montrėjaus priemiestyje

Juodas automobilis „Seat“, kuriuo per penktadienio atakas Paryžiuje pasinaudojo į žmones restoranuose šaudę užpuolikai, buvo rastas rytiniame Montrėjaus priemiestyje, sekmadienį paskelbė policija. Automobilyje, skelbia CNN, rasti trys Kalašnikovo automatai AK-47 su pirštų antspaudais. Prancūzų laikraštis „Liberation“ praneša, kad policija transporto priemonėje, kurią, kaip manoma, lapkričio 13-osios naktį naudojo užpuolikai, rado ne tik tris Kalašnikovo automatus, bet ir penkias pilnas šaudmenų dėtuves ir vienuolika tuščių.

Aiškėja, kad surastas automobilis buvo su belgiškais numeriais, apie tai praneša telegraph.co.uk

Vidutinio amžiaus vietos gyventoja tikina iš kaimynų išgirdusi, kad šalia gyvenanti belgė matė automobilį su belgiškais numeriais.

Vieta, kur rastas teroristų automobilis

„Ji pati yra belgė ir ji pamanė, kad tai šiek tiek keista, nes šio automobilio ji šioje gatvėje niekada anksčiau nėra mačiusi“, - tikino ji.

„Man buvo pasakyta, kad ji pažvelgė į vidų ir automobilio galinėje dalyje pastebėjo objektus, panašius į ginklus. Tada ji susisiekė su policija“, - sakė moteris.

Vieta, kur rastas teroristų automobilis

„Jie atvyko ir išgabeno automobilį, tačiau aplink tą vietą, kur buvo automobilis, liko daug stiklo šukių“, - pasakojo moteris.

Automobilis aptiktas Rue Edouard Vaillant gatvėje, Montrėjuje – rytiniame Paryžiaus priemiestyje esančioje komunoje.

Identifikuoti du teroristai

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas patvirtino, kad vienas iš negyvų įtariamų teroristų yra 29 metų Prancūzijos pilietis Omaras Ismaïlas Mostefai. Jis policijai žinomas, tačiau niekada nebuvo įkalintas.

O. I. Mostefai buvo identifikuotas po to, kai buvo rastas jo pirštas prie „Bataclan“ koncertų salės, kur jis susisprogdino, ir paimti jo antspaudai.

Portalas ibtimes.com pranešė ir apie antrąjį įtariamąjį - Abbdulakbaką B. Antrasis identifikuotas teroristas, anot Prancūzijos naujienų portalo fdesouche.com, policijai žinomas nebuvo. Tas pats portalas skelbia, kad Abbdulakbakas B. į Prancūziją per Graikiją atvyko kaip pabėgėlis spalio 3 dieną. CNN praneša, kad šis pilietis vyko per 3 Europos šalis: Graikiją, Makedoniją ir Serbiją. Serbijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad paso savininkas į Serbiją atvyko spalio mėn. ir paprašė šioje šalyje suteikti jam prieglobstį.

Dar šeštadienio popietę žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad šalie vieno iš savižudžių teroristų kūno buvo rastas Sirijos piliečio pasas. Sekmadienį ryte skelbta, kad asmens tapatybės dokumentas gali būti suklastotas.

Pranešama, kad šeštadienį Belgijoje sulaikyti trys vyrai gali būti susiję su išpuoliais. Pasak Belgijos premjero Charles Michelo, tyrėjai bando išsiaiškinti ar vienas iš sulaikytųjų netoli Briuselio penktadienio vakarą buvo Paryžiuje.

Tuo tarpu prancūzų leidinys „Le Point“ sekmadienio vakarą įvardijo dar vieno iš teroristų tapatybę – tai 27-erių Egipte gimęs Waledas S. Abdelrazakas, susisprogdinęs Nacionaliniame stadione.

Šalies saugumo užtikrinimui iki antradienio vakaro Prancūzijoje bus padidintas karių skaičius iki 10 tūkst. Šiuo metu po kruvinų išpuolių Paryžiuje gyventojų saugumu rūpinasi 7 tūkst. karių.

Kaip praneša AFP, šiuo metu Paryžiuje dirba 4 tūkst. karių, jų skaičius bus padidintas iki 5 tūkst.

Du užpuolikai galimai buvo Belgijos piliečiai

Pateikiamose ataskaitose teigiama, kad du teroristinius išpuolius surengę asmenys buvo Belgijos piliečiai. Vienas iš liudininkų teigia matęs du juodus automobilius, ant kurių buvo belgiški numeriai, o policija savo ruožtu tikrina kelis adresus Belgijos Molenbeko mieste po to, kai įtariamojo automobilyje aptiktas automobilio stovėjimo bilietas iš šio Belgijos miesto.

Pranešama apie tris įvykdytus suėmimus. „Šie suėmimai susiję su transporto priemonės ir ją išsinuomavusio asmens paieškomis“, - informavo Belgijos teisingumo ministras Koenas Geensas.

Lapkričio 14 d. Belgijos policijos pareigūnai suėmė tris asmenis per reidus skurdžioje imigrantų gausiai apgyvendintoje Briuselio Molenbeko komunoje. Teigiama, kad šie asmenys galimai yra jungiamoji grandis tarp Paryžiuje surengtų išpuolių ir islamistų bastiono Belgijoje.

Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis pranešė, kad mažiausiai vienas iš šių dviejų asmenų, sulaikytų Molenbeke, tragedijos vakarą lenkėsi Paryžiuje, kur du Belgijoje registruoti automobiliai buvo aptikti netoli nuo tų vietų, kur įvykdyti teroristiniai išpuoliai. Viena iš šių vietų – Bataclano koncertų salė.

„Policijos vykdomos operacijos ir toliau bus tęsiamos“, - RTL televizijai sakė Ch. Michelis, o vietos žiniasklaida praneša apie tęsiamas saugumo operacijas Molenbeke, į Vakarus nuo miesto centro esančioje komunoje, kur gyvena daug musulmonų, dauguma jų – tai iš Maroko ir Turkijos atvykusios šeimos.

Prancūzijos prokuroras informuoja, kad Belgijoje išsinuomotas automobilis siejamas su išpuoliais. Taip pat pranešama, kad Belgijoje gyvenantis Prancūzijos pilietis išsinuomavo šį automobilį ir vėliau ankstyvą lapkričio 14 d. rytą buvo sustabdytas šalia Belgijos sienos. Tuo trapu nouvelobs.com rašo, kad Briuselio apylinkėse šeštadienį buvo sulaikyti 5 asmenys, kurie siejami su atakomis Paryžiuje. Tai sekmadienį patvirtino Briuselio priemiesčio Molenbeek-Saint-Jean vadovė Françoise Schepmans.

„Galime manyti, kad tai yra tinklas," - sakė ji per diskusiją visuomeninėje Belgijos televizijoje RTBF.

Ji nepatikslino, minėti sulaikymai vyko tuo pačiu metu ar po jau paskelbtų trijų sulaikymų šeštadienį.

Minėti sulaikymai Belgijoje gali būti susiję su Volkswagen „Polo“, kuri buvo rasta prie koncertų salės „Bataclan“, kur buvo nužudyta mažiausiai 89 žmonės.

Belgijos policija areštavo dar keturis asmenis siejamus su išpuoliais Paryžiuje, skelbia AFP. Dar trys buvo areštuoti šeštadienį.

Manoma, kad apsiginkluoja Belgijos komunoje

11 milijonų gyventojų turinti Belgija, kurių 0,5 milijono yra musulmonai, Europos šalis, labiausiai prisidėjusi prie iš užsienio į Siriją pilietiniame kare kovoti atvykusių pajėgų iš užsienio. Remiantis oficialiais prieš metus paskelbtais duomenimis, iš šios šalies į Siriją kovoti išvyko per 300 asmenų. Be to, Belgija figūruoja daugelyje visame Europos žemyne islamistų surengtų atakų ir planų.

Molenbekas siejamas su dviem šiais metais surengtais išpuoliais Prancūzijoje. Saugumo pareigūnai informuoja, kad žmones šalia Paryžiuje esančios košerinio maisto parduotuvės šių metų sausio mėn. nužudęs islamistas ginklų gavo būtent šioje Belgijos komunoje. Iš ten pat ginklų gavo ir rugpjūčio mėn. „Thalys“ greitajame iš Briuselio į Paryžių vykusiame traukinyje sulaikytas vyras, nespėjęs nieko nužudyti.

Sausio mėnesį planuotai atakai prieš Belgijos policijos nuovadas kelias užkirstas per įvykdytus reidus, per kuriuos Belgijos Vervjė mieste nužudyti du vyrai. Šis atvejis taip pat siejamas su Molenbeku. Praėjusiais metais Belgijos žydų muziejuje keturis asmenis nušovęs Prancūzijos pilietis taip pat kurį laiką leido šioje liūdnai pagarsėjusioje komunoje.