Pasak E. Kenny, Britanijos sprendimas išstoti iš ES Airijai yra „reikšmingiausias ekonominis ir socialinis iššūkis per pastaruosius 50 metų“, bet „Europa rizikuoja išprotėti“ dėl to, kokį susitarimą pasiūlyti Britanijai. Premjeras pridūrė, kad derybos gali pasidaryti „gan piktos“.

E. Kenny pažymėjo, kad Airija dėl „Brexit“ gali baimintis labiausiai iš visų ES narių ir kad šalis jau kenčia, nors britų vyriausybė dar nė neinicijavo oficialaus derybų proceso, nes ekonomiką paveikė svaro kurso kritimas beveik 20-čia procentų.

„Labai gerai suprantu, kad kai kuriems sektoriams „Brexit“ yra ne tolima perspektyva, bet šiandienos realybė, nes sterlingo nuvertėjimas sukuria daug iššūkių airių eksportuotojams“, – sakė jis.

Opozicinės „Sinn Fein“ lyderis Gerry Adamsas taip pat perspėjo, kad iškilo „labai rimta grėsmė“ Šiaurės Airijos taikos procesui – dėl galimos kultūrinių ir socialinių ryšių suirutės netekus ES finansavimo ir sugrįžus prie „kietos“ sienos tarp Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos.

„Taip pat esama labai realaus susirūpinimo Šiaurėje, kur tikėtina infliacijos ir pragyvenimo išlaidų padidėjimo perspektyva, – sakė jis. – Iškilo pavojus darbo vietoms, iškilo grėsmė investicijoms, o mūsų žemės ūkio bendruomenė susiduria su sisteminėmis komplikacijomis. Ir tai tik ledkalnio viršūnė.“

Politinės partijos iš visos Airijos salos buvo pakviestos į šį forumą, kuriame dalyvavo maždaug 300 politikų.

Tačiau Šiaurės Airijos dvi pagrindinės probritiškos junionistų partijos boikotavo renginį.