Įstatymas buvo priimtas po šiais metais įvykusio referendumo, per kurį 66 proc. rinkėjų nubalsavo už konstitucinio abortų draudimo panaikinimą.

Įstatymu leidžiama abortus atlikti iki 12 nėštumo savaitės arba tais atvejais, kai iškyla pavojus nėščiosios gyvybei ar rimtas pavojus jos sveikatai.

Nutraukti nėštumą taip pat bus galima vaisiaus apsigimimų, kurie gali nulemti jo žūtį prieš gimimą ar per 28 dienas po jo, atvejais.

„Istorinė akimirka Airijos moterims. Ačiū visiems, kas parėmė“, – sakė L. Varadkaras, kuris rėmė gegužės mėnesį įvykusį referendumą.

Nuo 1980 metų maždaug 170 tūkst. Airijos moterų buvo priverstos aborto vykti į kaimyninę Didžiąją Britaniją.

Airija yra labai katalikiška šalis, bet Katalikų Bažnyčios įtaka pastaraisiais metais mažėjo.

Naujasis jos įstatymas reiškia, kad Malta dabar yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė, kurioje visiškai draudžiami abortai.

„Vos prieš kiek daugiau nei 200 dienų jūs, Airijos žmonės, balsavote už (konstitucijos) 8-osios (pataisos) panaikinimą, kad galėtume su užuojauta rūpintis moterimis“, – aukštiesiems parlamento rūmams priėmus įstatymą parašė sveikatos apsaugos ministras Simonas Harrisas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiandien priėmėme įstatymą, dėl kurio tai tampa realybe. Balsavimas už galą vienišoms kelionėms, galą gėdai ir paramą moterų pasirinkimui mūsų šalyje“, – pridūrė ministras.

Airijos sveikatos apsaugos sistema šiuo metu rengiama nuo sausio pradėti atlikti pirmuosius abortus.

Vienintelis likęs įstatymo priėmimo žingsnis yra prezidento Michaelo Higginso parašas.

Balsavimas už abortų draudimo panaikinimą vyko po aktyviai mobilizuotos kampanijos.

„Noriu padėkoti aktyvistams, kurie 35 metus kovojo už tai, kad pakeistų šalį, kad pakeistų širdis ir protus, – sakoma S. Harriso pareiškime. – Noriu padėkoti mažumai, kuri vykdė kovą, kai daugumai buvo patogu ją ignoruoti.“

„Sveikiname šio įstatymo priėmimą ir visiškai pripažįstame jo patvirtinimo iki metų pabaigos svarbą, kad abortų paslaugas būtų galima pradėti teikti sausį“, – sakė žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International Ireland“ vadovas Colmas O'Gormanas.

„Moterys to laukė 35 metus; kasdienis jų žmogaus teisių pažeidinėjimas turi liautis“, – pabrėžė jis.

Tačiau C. O'Gormanas pridūrė, kad dar liko susirūpinimą keliančių klausimų dėl sąlygų, numatytų parlamento emocingai aptarinėtame įstatyme.