Visoje Airijoje svetingumo paslaugas patalpų viduje leista teikti pilnai pasiskiepijusiems arba per pastarąjį pusmetį COVID-19 persirgusiems asmenims, taip pat kartu su jais esantiems vaikams.

Remiantis vyriausybės rekomendacijomis, prie vieno stalo drauge gali sėdėti ne daugiau kaip šeši asmenys, lankytojai turi būti aptarnaujami prie stalų, o visos įstaigos turi baigti darbą iki 23 val. 30 minučių.

Europos Sąjungos skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas bus pagrindinis „vakcinacijos dokumentas“, reikalingas norint patekti į aludes ar restoranus. Tačiau bus pripažįstamas ir Airijos sveikatos apsaugos valdybos (HSE) išduotas pažymėjimas apie pasiskiepijimą.

Airijos svetingumo paslaugų sektoriui taikyti vieni griežčiausių suvaržymų Europoje, šaliai dėl pandemijos triskart įvedus karantiną.

Airijoje nuo pandemijos pradžios užregistruoti 5 026 mirties nuo COVID-19 atvejai.

Svetingumo sektoriaus organizacija – Airijos vynininkų federacija (VFI) – nurodė, kad pirmadienį duris atvers 3 tūkst. aludžių, „daugelis jų – pirmą kartą nuo 2020-ųjų kovo“.

Tačiau VFI vadovas Padraigas Cribbenas kritikavo naujas taisykles, tvirtindamas, kad darbuotojams sudėtinga jas įgyvendinti.

„Mes tikimės, kad reikalavimas tikrinti vakcinacijos pažymėjimus bus kiek įmanoma greičiau atšauktas“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.

Šeštadienį Dubline didžiulė minia žmonių susirinko į demonstraciją prieš „vakcinacijos pažymėjimų“ sistemą ir kitus dėl pandemijos taikomus suvaržymus.

Daugiau nei tūkstantis žmonių dalyvavo eitynėse iki ministro pirmininko biuro, nešdami plakatus su užrašais, smerkiančiais „mirties skiepą“ bei „nekonstitucinę ir nedemokratinę vakcinacijos pažymėjimų sistemą“.

Visgi vakcinacija 5 mln. gyventojų turinčioje Airijoje vyksta sklandžiai. Dėl visos Europos Sąjungos viešųjų pirkimų problemų vangiai prasidėjusi skiepijimo kampanija Airijoje ilgainiui įsibėgėjo ir šalyje jau sušvirkšta daugiau kaip 5,5 mln. dozių.

HSE vadovas Paulas Reidas sekmadienį sakė, kad pilnai vakcinuoti jau daugiau kaip 68 proc. suaugusių šalies gyventojų.

Tačiau socialiniame tinkle „Twitter“ jis įspėjo, kad auga ir hospitalizacijų skaičius.

Airijoje taip pat fiksuojamas pastovus per parą nustatomų naujų COVID-19 atvejų skaičiaus didėjimas, šalyje sparčiai plintant pandeminio koronaviruso delta atmainai.

Sekmadienio popietę sveikatos departamentas pranešė užregistravęs dar 1 126 naujus COVID-19 atvejus.