Spalį Airijoje mirė Savita Halappanavar – nėščia moteris patyrė persileidimą, tačiau medikai delsė atlikti jai abortą. Po šio įvykio šalyje kilo pasipiktinimo banga.

Antradienį Airijos ministrų kabinetas nusprendė panaikinti įstatymus, apibrėžiančius abortą kaip nusikalstamą veiksmą, ir pateikti naujas nuostatas, leidžiančias gydytojams atlikti abortą, kai moters gyvybei gresia pavojus, taip pat jei yra grėsmė, kad ji gali nusižudyti.

Airijos sveikatos apsaugos ministras Jamesas Reilly teigė, jog vyriausybė puikiai žino – žmonių požiūriai į abortus įvairūs.

„Žinau, kad dauguma žmonių turi savo nuomonę apie šį klausimą. Šiaip ar taip, vyriausybė įsipareigojusi užtikrinti, kad Airijoje būtų užtikrinamas ir stiprinamas nėščių moterų saugumas. Privalome įvykdyti savo pareigą joms“, – sakė ministras.

Airijos sveikatos apsaugos ministro teigimu, būtent todėl bus patikslinti įstatymai dėl atvejų, kai nėštumas kelia pavojų moters gyvybei, taip pat bus patikslintos gydytojų pareigos, žinoma, turint omenyje negimusio kūdikio lygiateisiškumą.

Airijos įstatymai dėl abortų yra griežčiausi Europoje. Bet kokie siūlomi abortus dekriminalizuojantys įstatymai sukels aršias diskusijas griežtai katalikiškoje šalyje.