Vyriausybės iniciatyva bus uždarytos nebūtinųjų prekių parduotuvės, dar labiau apribotos galimybės keliauti ir nukelta švietimo įstaigų atidarymo data. Apie tai Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas informavo žmones kreipdamasis per televiziją.

Sporto klubai, golfo aikštynai ir teniso kortais taip pat liks uždaryti. Įvestos priemonės galios ne trumpiau kaip mėnesį, nes randasi įrodymų, kad naujoji viruso padermė gali sukelti didesnį pavojų nei ankstesnės bangos.

„Kadangi užkratas plinta daug sparčiau, sveikatos sistemos perkrovos grėsmė – akivaizdi“, – nurodė M. Martinas.

Barų, restoranų, taip pat asmenines paslaugas teikiančių įmonių, pavyzdžiui, kirpyklų, darbas jau sustabdytas po to, kai gruodžio pradžioje, sušvelninus karantino sąlygas, teko stebėti infekcijos plitimo paūmėjimą.

Kaip ir kitos Europos šalys, Airija mėgina užkirsti kelią nekontroliuojamam viruso plitimui ir laukia vakcinavimo. Per Kalėdas buvo užfiksuotas naujų užsikrėtimų rekordas, o per tris pastaruosius mėnesius patrigubėjo šimtui tūkstančių žmonių tenkančių atvejų skaičius.

Trečiadienį Airijoje buvo užregistruota 1,7 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Privalome nedelsdami imtis veiksmų, jei norime užkirsti kelią beprotiškam scenarijuj, kai per 7–10 dienų užregistruotų atvejų bus du kartus daugiau nei šiandien“, – sakė ekstremaliųjų situacijų darbo grupei vadovaujantis Philipas Nolanas.

Ribojimai kone prilygs komendanto valandai. Nuo ketvirtadienio vakaro draudžiami ir privatūs susitikimai, ir susibūrimai viešose vietose. Išimtys daromos tik vestuvėms, kuriose gali dalyvauti iki šešių žmonių ir laidotuvėms, kuriose dalyvių gali būti iki dešimties.

Žmonės savo namus gali palikti tik vykdami į darbą ar kitais būtinais tikslais. Leidžiama sportuoti penkių kilometrų spinduliu nuo gyvenamosios vietos. Pamokų mokyklose pradžia po Kalėdų atostogų atidedama trims dienoms iki sausio 11-osios.

Kitas mėnuo bus „labai sunkus visiems“, sakė M. Martinas. Tačiau vilties esą teikia vakcina.

„Pirmą kartą nuo tada, kai ši siaubinga liga apėmė mūsų šalį, matyti šviesa tunelio gale“, – kalbėjo premjeras. Jis teigė esąs tikras, kad iki sausio pabaigos Airijoje bus paskiepyta dešimtys tūkstančių žmonių.