Jau antrus metus iš eilės Šv. Patriko dienos linksmybės atšaukiamos dėl kovos su pandemija priemonių.

„Jau praėjo metai ir... atrodo, kad sugrįžome ten pat, kur pradėjome“, – sakė raudonai dažyto baro savininkas Tomas Cleary, sėdėdamas ant baro kėdės šalia keltų arfos formos „Guinness“ čiaupo.

„Liūdna, kad pabaigos nematyti, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Ar per kitą Šv. Patriko dieną vėl būsime čia su tomis pačiomis problemomis?“

Šv. Patriko dieną prekyba visos Airijos baruose tradiciškai einasi itin gerai. Didžiulės minios per šią valstybinę šventę patraukia į miestų centrus, susigrūda baruose ir švenčia gatvėse.

Tačiau pandemija sustabdė garsiausią Airijos industriją.

„Amžinybė“

Pirmas COVID-19 atvejis Airijoje buvo patvirtintas pernai vasario 29 dieną. Vyriausybė paprašė visų barų nebeprekiauti po kovo 15-osios. Tuomet buvo likusios vos 24 valandos iki 2020-ųjų Šv. Patriko dienos.

Per praėjusius metus 4,9 mln. gyventojų turinčioje Airijoje mirė 4 534 žmonės, kuriems testais buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu. Šiuo metu šalyje galioja jau trečias karantinas.

Pernai viruso plitimui sulėtėjus, barams kai kuriose apygardose ir maistą tiekiantiems barams buvo leista atsidaryti, bet jie dirbo neilgai. Vyriausybei prieš Kalėdas sušvelninus suvaržymus, COVID-19 atvejų vėl ėmė daugėti ir sausio pradžioje Airijoje tikimybė užsikrėsti koronavirusu, Oksfordo universiteto duomenimis, buvo didžiausia pasaulyje.

Visos šalies aludės yra uždarytos nuo Kūčių. Vyriausybė sako, kad taip tikriausiai bus iki vasaros vidurio.

„Mūsų karantinas ilgiausias ir griežčiausias Europoje“, – sakė Dublino barams atstovaujančios vynininkų asociacijos vadovas Donallas O'Keeffe'as.

„Kai esi uždarytas metus, kiekviena diena yra amžinybė“, – sakė jis.

Policijos reidai

Airijoje alinės ir pintos turi kone mistinį statusą ir esama ženklų, kad gėrėjai per pandemiją šią magiją stengėsi atkurti namuose. Policija aptiko nemažai karantino metu slapta veikusių nelegalių „smuklių“.

Vieno tokio reido nuotraukose matyti labai kukli aplinka: medinis baras su vieninteliu čiaupu po gofruotos skardos stogu.

Tačiau kitos slaptos smuklės atrodo gerokai įspūdingiau.

Vienoje jų buvo amerikietiškojo biliardo stalas, malkomis kūrenamas židinys ir žaidimų automatas kampe. Policijos reidas čia įvyko Naujųjų metų išvakarėse.

Šalyje jaučiamas ir bendresnio pobūdžio nepasitenkinimas tęsiantis trečiam karantinui. Gyventojų vakcinavimas einasi lėtai dėl tiekimo problemų visoje Europos Sąjungoje.

Niūrios nuotaikos

Praėjusį mėnesį Dublino centre įvykusiame proteste prieš karantino priemones dalyvavo šimtai žmonių, buvo prasiveržęs smurtas.

Protestuotojai į policininkus šaudė fejerverkus, pareigūnai puolė juos su lazdomis.

Vis dėlto susirėmimai su policija per tą protestą greit virto kone švente su „gyvai“ atliekama muzika ir gėrimu gatvėse.

Nauji protestai planuojami trečiadienį, bet nerimaujama, kad šįkart gali vykti ne linksmybės, o smurto scenos.

Policija paskelbė, kad svarbiausiose į miestą vedančiose gatvėse bus įrengti patikrinimo postai, bus pasirengę veikti kinologai, riaušių policija, raitoji policija ir sraigtasparniai.

Aplink „The Temple Bar“, davusį pavadinimą visam įžymiam Dublino bohemiškajam kvartalui, palei grįstas gatves stovi ištuštėjusios aludės.

Kai kurių vitrinos jau keli mėnesiai užkaltos lentomis, prisitaikius prie dar vienos tylios Šv. Patriko dienos ir nesibaigiančio karantino.

„Nuotaikos niūrios“, – sakė rajoną prižiūrinčio konsorciumo vadovas Martinas Harte'as (Martinas Hartas).

„Nemanau, jog kas nors tikisi, kad greitai atsidarysime... Žmonės bijo ir abejoja“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)