Tai antradienį Vašingtone žurnalistams teigė buvęs V. Putino patarėjas Andrejus Illarionovas, rašo inforesist.org.

„Tikrai, V. Putino būklė neleido jam pasirodyti prieš kameras, tačiau jis pakankamai greitai atgavo jėgas ir dabar ne visais šimtu procentų, bet didžiąja dalimi aktyviai dalyvauja daugelyje renginių“, – pažymėjo buvęs Rusijos prezidento patarėjas.

A.Illarionovas teigė, kad dabartinės V. Putino sveikatos problemos į viešumą iškilo dėl dviejų priežasčių.

„Pirmoji yra ta, kad pirmą kartą per 15 metų, nepaisant to, kad negalavimų būdavo ir anksčiau, šis faktas tapo viešas. Nepavyko panaudoti tradicinio „konservų“ metodo (iš anksto parengtų vaizdo įrašų ir kitos spaudos tarnybos medžiagos – aut. past.), kad būtų nuslėpta, jog Vladimiro Putino nėra darbo vietoje, nes buvo suplanuota virtinė tarptautinių susitikimų, kuriuos paskutiniu momentu teko atšaukti“, – sakė A. Illarionovas.

Antroji priežastis, jo teigimu, buvo ta, kad dabartinės V. Putino ligos periodu „Rusijos vadovybės viduje kilo dar neregėta kova tarp pagrindinių režimo elementų – jėgos žinybų“.

A. Illarionovas pažymėjo, kad tokio pobūdžio trintis egzistuodavo visada, „bet anksčiau tokio masto kovos nebūdavo“.

Kaip pavyzdį ekspertas pateikė „neįprastų“ tarpusavyje konkuruojančių stovyklų, kurios praktikoje pasitelkė anksčiau nenaudotus metodus, susiformavimą.

„Vienoje pusėje – Federalinė saugumo tarnyba, Federalinė narkotikų kontrolės tarnyba ir Tyrimų komitetas. Kitoje pusėje – Federalinė apsaugos tarnyba ir Kadyrovas“, – sakė buvęs Rusijos prezidento patarėjas.

Be to, jo teigimu, viskas vyksta „ne už uždarų durų“, o pasitelkus vietines žiniasklaidos priemones, o tai yra „visiškai naujas reiškinys“.

Tai, pasak A. Illarionovo, „rodo naują politinės erdvės formatą ir liudija, kad politinė dabartinio režimo kova persikėlė į naują lygį, kurio anksčiau nebuvo“.

DELFI primena, kad kovo mėnesį po 10 dienų pertraukos V. Putinas pirmą kartą pasirodė viešumoje. Tuomet jis susitiko su Kirgizijos vadovu.

Kirgizijos lyderis sakė žurnalistams, kad prieš tas derybas V.Putinas jam aprodė Konstantino rūmų parką, pats sėdęs prie automobilio vairo.

„Vladimiras Vladimirovičius mane ką tik pavežiojo po teritoriją, pats sėdęs prie vairo. (Sakau tai), kad būtų mažiau gandų. Aš pats girdžiu visokių paskalų apie save. Žinoma, tai ne visiškai teisinga. Tai yra, Rusijos prezidentas ne vien vaikšto – bet ir laksto (automobiliu); vežioja svečius, pats vairuodamas“, – aiškino A.Atambajevas.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius daugiau nekomentuos informacijos apie V. Putino sveikatą.

„Jau dešimt kartų sakėme, neįmanoma daugiau kalbėti. Kuo daugiau kalbame, tuo daugiau gandų atsiranda Todėl daugiau nenorime šia tema kalbėti“, – pareiškė D. Peskovas.