Smarkias liūtis atnešusi audra pirmadienį pasiekė Madagaskarą, o vėliau siautėjo Mozambike ir Malavyje.

Gelbėtojai ir pareigūnai šiose trijose valstybėse vis dar vertina padarytos žalos mastą, o Indijos vandenyne jau formuojasi nauja audra.

Madagaskaras ketvirtadienį vakare paskelbė nacionalinės nelaimės padėtį, dėl audros žuvusių žmonių skaičiui padidėjus iki 48.

Mozambikas pranešė apie 18 žuvusių žmonių, o dar 11 žmonių žuvo Malavyje.

Audros likučiai praslinko virš Zimbabvės, bet ši valstybė apie žuvusius žmones nepranešė.

Trijose labiausiai nukentėjusiose šalyse apgadinta dešimtys tūkstančių namų. Kai kurie pastatai neatlaikę liūčių sugriuvo, įkalindami žmones po griuvėsiais.

Patvinusios upės nunešė tiltų, užliejo laukų, pražudė naminių gyvulių ir atėmė pragyvenimo šaltinį daugeliui kaimiškuosiuose rajonuose gyvenančių šeimų.

Madagaskare 130 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus. Sostinėje Antananaryve mokyklos ir sporto salės buvo paverstos laikinomis prieglaudomis.

„Pasiėmėme tik svarbiausius daiktus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Berthine'as Razafiarisoa, su savo 10 asmenų šeima prisiglaudęs vienoje sporto salėje.

Mozambiko šiauriniuose ir centriniuose rajonuose „Ana“ sunaikino 10 tūkst. namų ir dešimtis mokyklų bei ligoninių, nutraukė elektros tiekimo linijų.

Mozambiko ir tarptautinės meteorologijos tarnybos įspėjo, kad virš Indijos vandenyno susiformavo nauja audra „Batsirai“, artimiausiomis dienomis turinti pasiekti Afrikos krantus.

„Ji per artimiausias kelias dienas galėtų virsti didele atogrąžų audra“, – sakoma Jungtinių Tautų pranešime.

Iki kovo, kai turi baigtis lietingasis sezonas, tikimasi iki šešių atogrąžų ciklonų.

„Padėtis kelia itin didelį susirūpinimą, pažeidžiamumas labai, labai didelis“, – sakė JT koordinatorė Mozambike Myrta Kaulard.

„Iššūkis milžiniškas, ekstremalus“, – sakė ji ir pažymėjo, kad audros smogia „ir taip itin pažeidžiamam“ regionui, vis dar bandančiam atsigauti po 2019 metų ciklonų „Idai“ ir „Kenneth“.

„Mozambikas reaguoja į sudėtingą krizę šiaurėje, nulėmusią papildomą didžiulį krūvį šalies biudžetui ir gyventojams, – sakė M. Kaulard. – Be to, dar yra COVIDas.“

Kaimyniniame Malavyje vyriausybė paskelbė gamtinės katastrofos padėtį.

Potvyniams užliejus elektrines, dauguma šalies rajonų anksčiau šią savaitę liko be elektros. Iki ketvirtadienio kai kur šalyje elektros tiekimas atnaujintas, bet kitur sunaikinta elektros perdavimo linijų.

„Mūsų prioritetas dabar yra atkurti elektros tiekimą sveikatos įstaigoms, vandens... sistemoms ir mokykloms“, – sakoma nacionalinės elektros kompanijos pareiškime.

Pietų Afrika, ypač Mozambikas, pastaraisiais metais išgyveno virtinę niokojamų audrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją