Abi konflikto šalys nuo praėjusios savaitės derėjosi Afganistano sostinėje dėl galimybės galiausiai surengti kalinių mainus, kurie turėjo įvykti iki kovo 10 dienos. Tikimasi, kad šis procesas paruoš dirvą vadinamajam „Afganistano vidaus“ dialogui.

Tačiau tariantis dėl apsikeitimo iškilo nemažai problemų: Kabulas teigė, kad talibai reikalauja paleisti 15 jų „aukščiausio rango vadų“, o sukilėliai apkaltino afganų valdžią be reikalo švaistant laiką.

Nacionalinio saugumo tarybos (NST) išplatintame pareiškime pažymima, jog trečiadienį paleisti 100 kalinių buvo „nuodugniai patikrinti“ ir kad visi jie prisiekė niekada nebegrįžti į mūšio lauką.

Vyriausybė „gavo tokį pačią garantiją iš [Talibano] vadovybės Dohoje“, nurodė institucija.

Vienas NST atstovas anksčiau pareiškė, kad tarp paleistųjų nėra 15 minėtų vadų. Jis pridūrė, jog gali būti paleista ir daugiau asmenų „priklausomai nuo to, ką darys Talibanas“. Islamistų judėjimas šio pareiškimo kol kas nekomentavo.

Pareigūnų teigimu, išlaisvinti kaliniai buvo parinkti atsižvelgiant į jų sveikatą, amžių ir likusį bausmės laiką „mums dedant pastangas pasiekti taiką ir suvaldyti COVID-19“ plitimą šalyje.

Kabulas anksčiau paskelbė ketinąs paleisti iki 10 tūkst. Talibanui nepriklausančių kalinamų asmenų, siekdamas sulėtinti koronaviruso plitimą kalėjimuose.

Jungtinės Valstijos vasario pabaigoje pasirašė su Talibanu susitarimą, kuriame numatyta, kad Afganistano vyriausybė, kuri nėra šios sutarties signatarė, paleis į laisvę 5 tūkst. talibų kalinių, o sukilėliai – tūkstantį nelaisvėje laikomų vyriausybės pajėgų narių.

Susitarime numatyta, kad iki ateinančių metų liepos iš Afganistano bus išvesti JAV ir užsienio kariai, jeigu talibai pradės derybas su Kabulu ir laikysis kitų prisiimtų įsipareigojimų dėl saugumo.

Antradienį Talibano atstovas politiniais klausimais Suhailas Shaheenas apkaltino Afganistano prezidento Ashrafo Ghani administraciją, kad ji „viena ar kita dingstimi sąmoningai vilkina kalinių paleidimą ir pažeidinėja susitarimą“.

Jis pareiškė, kad Talibanas nutrauks „bergždžias“ diskusijas su Afganistano vyriausybe dėl apsikeitimo kaliniais.