Talibano kovotojai atnaujino atakas praėjusią savaitę, atmetę vyriausybės siūlymą pratęsti precedento neturinčias paliaubas musulmonų šventės Id al Fitro proga, ir visoje šalyje surengė virtinę išpuolių, per kuriuos žuvo arba buvo sužeisti dešimtys žmonių.

Atsinaujinęs smurtas užtemdė viltis, kad paliaubos gali duoti pradžią taikos deryboms. Talibanas atsisako paklusti spaudimui sudėti ginklus ir nutraukti kovos veiksmus, kol iš Afganistano nebus išvestos užsienio pajėgos.

Internete anglų kalba paskelbtame pareiškime grupuotė gynė savo taktiką, nepaisydama praėjusį mėnesį Afganistano aukščiausio rango dvasininkų susirinkimo Kabule paskelbtos fatvos prieš mirtininkų sprogdinimus ir išpuolius.

„Mes dedame didžiausias pastangas, kad per mūsų džihado atakas būtų išvengta civilių aukų“, – pareiškė grupuotė, tačiau pridūrė, kad tokių mirčių kare „pasitaikys“.

„Islamo teisės ir teologijos žinovai niekada nebuvo uždraudę teisėto džihado dėl netyčinių civilių aukų“, – sakoma jos pareiškime.

Šis pareiškimas atrodo sunkiai suderinamas su neseniai regėtais vaizdais, kai per trijų dienų paliaubas eiliniai kovotojai plūdo į miestus ir džiaugsmingai broliavosi darydami asmenukes su vyriausybės kariais ir civiliais, musulmonams švenčiant Id al Fitrą.

Pasibaigus paliauboms prie raginimų pradėti taikos derybas prisidėjo ir grupė aktyvistų iš pietinės Helmando provincijos, kurie pėsčiomis pasiekė šalies sostinę Kabulą ir įveikė kelis šimtus kilometrų, ragindami užbaigti beveik 17 metų trunkantį konfliktą.

Afganistano konflikte žūsta daug civilių. Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, 2017 metais jų žuvo ar buvo sužeista daugiau kaip 10 tūkst., 2016-aisiais – devyniais procentais daugiau.

Tačiau mirtininkų išpuolių aukų skaičius išaugo 17 procentų, Talibano ir džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojams dažniau pradėjus rengti atakas miesto vietovėse, ypač Kabule.

Jungtinės Tautos perspėja, kad 2018 metai gali nusinešti dar daugiau civilių aukų.