Su incidento aplinkybėmis susipažinęs afganų saugumo pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Afganistane pagal sutartį dirbęs JAV karinio jūrų laivyno narys buvo pagrobtas praėjusią savaitę rytinėje Chosto provincijoje, netoli sienos su Pakistanu.

Lieka neaišku, ar už pagrobimą atsakinga kuri nors kovotojų grupuotė, ar nusikalstama organizacija. Talibanas pranešė AFP neturįs „jokios informacijos“ šiuo klausimu.

Buvęs Afganistano žvalgybos vadovas Amrullah Salehas (Amrula Salehas) nedelsdamas apkaltino kovotojus. Jis per tviterį rašė, kad pagrobimą organizavo „talibai ir jų rėmėjai Pakistane“. Pasak jo, „pagrobimas turi baigtis – ir baigtis be jokios išpirkos“.

Pakistanas jau ilgą laiką kaltinamas remiant Talibaną, tačiau Islamabadas ne kartą neigė palaikąs šią grupuotę.

JAV Valstybės departamentas patvirtino, kad gavo pranešimų apie pagrobimą, tačiau atsisakė detaliau komentuoti.

Incidentas įvyko lapkritį Talibanui perdavus du įkaitus iš Vakarų šalių JAV pajėgoms pietų Afganistane, praėjus trejiems metams po jų pagrobimo, mainais į trijų aukšto rango kovotojų paleidimą.

Manoma, kad amerikiečio Kevino Kingo ir australo Timothy Weekso apkeitimas į kovotojus, įskaitant Talibano vadovo pavaduotojo brolį Anasą Haqqani, tapo impulsu, padėjusiu atnaujinti įstrigusias abiejų šalių derybas.

Vėliau Talibanas pavadino apsikeitimą „žingsniu į priekį imantis gerą valią ir pasitikėjimą stiprinančių priemonių, galinčių palengvinti taikos procesą“.

Afganistane, kur dideles teritorijas kontroliuoja kovotojų grupuotės ir nusikaltėlių gaujos, pagrobiama daug vietos gyventojų ir užsieniečių, reikalaujant išpirkos.