A. Ghani išvyko iš Kabulo, kai kovotojai priartėjo prie sostinės ir galiausiai į ją įžengė bei užėmė prezidentūrą. Šis momentas žymėjo Talibano galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų.

Talibai žaibiškai užiminėjo šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be JAV karinio palaikymo. Jungtinės Valstijos baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Neišvengiamas kovotojų įsigalėjimas sukėlė baimę ir paniką tarp Kabulo gyventojų, nuogąstaujančių, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais.

„Talibanas laimėjo savo kardais ir šautuvais. Dabar jis yra atsakingas už jų tėvynainių garbę, turtą ir išlikimą“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtoje A. Ghani žinutėje – pirmojoje nuo jo išvykimo.

„Dabar jų laukia naujas istorinis išbandymas. Arba jie išsaugos Afganistano vardą ir garbę, arba suteiks pirmumą kitoms vietoms ir tinklams“, – pridūrė A. Ghani ir paaiškino, kad savo šalį paliko siekdamas „užkirsti kelią kraujo liejimui“.

Jis neatskleidė, kur yra išvykęs, bet pagrindinė Afganistano žiniasklaidos grupė „Tolo News“ pranešė, kad prezidentas pasitraukė į Tadžikistaną.

Užtikrinti saugumą

Vienas islamistų kovotojų atstovas patvirtino, kad talibai į Kabulą įžengė „užtikrinti saugumo“. Trys aukšto rango talibų šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad sukilėliai užėmė prezidentūrą ir surengė pasitarimą dėl saugumo sostinėje.

Prezidento rūmuose besilankantys kovotojai sakė besijaučiantys „pergalingai“, matyti televizijos „al Jazeera“ paskelbtame vaizdo įraše.

„Buvęs Afganistano prezidentas paliko šalį, palikdamas tautą likimo valiai“, – anksčiau per feisbuką rašė Kabulo vyriausybės taikos deryboms su Talibanu vadovavęs Abdullah Abdullah.

A. Ghani pasitraukimas iš pareigų buvo vienas pagrindinių Talibano reikalavimų per kelis mėnesius vykusias taikos derybas su vyriausybe, bet prezidentas atkakliai vengė atsistatydinti.

Kovotojai sakė norį „taikaus valdžios perėmimo“ artimiausiomis dienomis.

Anksčiau sekmadienį grupuotė nurodė savo kovotojams nesiveržti į sostinę ir sakė, kad už saugumą atsakingos vyriausybės pajėgos. Tačiau vėliau islamistų atstovas per „Twitter“ informavo, jog Talibano pajėgos įžengė į kelis Kabulo rajonus.

Pasak mieste esančių Vakarų šalių žurnalistų, Afganistano kariuomenė ir policija nemėgina kontroliuoti padėties sostinėje ir paliko savo postus.

Gatvėse matėsi paliktos kariškių ir policininkų paliktos transporto priemonės ir vyriausybės tarnybų automobiliai. Buvo pranešta apie masinius karių dezertyravimo atvejus. Apie kokį nors ginkluotą pasipriešinimą pranešimų nebuvo.

Daugiau JAV karių

Kovotojų puolimo mastas ir sparta pribloškė afganistaniečius ir JAV vadovaujamą aljansą, per pastaruosius du dešimtmečius skyrusį šiai šaliai milijardus dolerių.

Prezidentas J. Bidenas nurodė pasiųsti į Kabulą dar tūkstantį JAV karių, kad jie padėtų užtikrinti ambasados darbuotojų ir tūkstančių afganistaniečių, bendradarbiavusių su amerikiečių pajėgomis ir dabar bijančių Talibano keršto, saugią evakuaciją.

Pastarosiomis dienomis į Afganistano sostinę buvo pasiųsta 3 000 amerikiečių karių.

Izoliuoti

A. Ghani vyriausybė sekmadienį buvo visiškai izoliuota, kovotojams užėmus nuo Talibano atkakliai besigynusį šiaurinį miestą Mazari Šarifą ir rytinį Džalalabado miestą.

Kaip ir daugumoje kitų užimtų miestų, kovotojai perėmė kontrolę, kai vyriausybės pajėgos atsitraukė arba pasidavė.

Talibaną remiančių grupių paskyrose socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti gerai ginkluoti kovotojai daugelyje šalies miestų, mojuojantys savo baltomis vėliavomis ir sveikinantys vietos gyventojus.

Kabule daugelis gyventojų jau buvo susitaikę su mintimi, kad talibai sugrįš į valdžią.

„Mano vienintelis noras – kad jų sugrįžimas atvestų prie taikos. Tik šito tenorime“, – sakė Kabulo krautuvininkas Tariqas Nezami.

Dešimtys tūkstančių kitų žmonių pastarosiomis savaitėmis pasitraukė į Kabulą ieškodami prieglobsčio. Dabar daugelis jų kalbėjo apie neišvengiamybę ir savo baimę.

„Nerimauju, kad čia kils didelės kautynės, – AFP sakė vienas gydytojas, pageidavęs neviešinti jo vardo ir atvykęs į sostinę iš Kundūzo su 35 šeimos nariais.

„Verčiau grįžčiau namo, kur, kaip žinau, kautynės baigėsi“, – kalbėjo jis.

Skelbia norintis išvengti kraujo praliejimo

Sekmadienį vakarop paskelbta, kad Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo iš savo rūmų sostinėje, Talibano kovotojams apsupus miestą, ir paliko Afganistaną. Teigiama, kad jis iš šalies išvyko siekdamas išvengti kraujo praliejimo. Skelbiama, kad Talibanas rengiasi paskelbti Afganistano islamo emyrato įkūrimą. Talibanas pranešė įžengęs į virtinę Kabulo rajonų, kad „užtikrintų saugumą“.

„Kiek mums žinoma, jis pabėgo iš prezidento rūmų“, – sakė pareigūnas, atsakydamas į klausimą, ar Maskva gali patvirtinti, kad A. Ghani sutiko perduoti valdžią.

Sekmadienį Talibano kovotojai priartėjo prie Kabulo ir, kaip pranešama, pradėjo derybas su dabartine Afganistano vyriausybe dėl valdžios perdavimo.

Anksčiau Dušanbė įsikūrusi naujienų agentūra „Asia Plus“, remdamasi šaltiniu Kabulo administracijoje, informavo, jog A. Ghani paliko savo postą ir išskrido į Tadžikistaną kartu su keliais aukšto rango pareigūnais.

„Buvęs Afganistano prezidentas paliko valstybę“, – „Facebook“ vaizdo įraše patvirtino taikos procesui vadovaujantis Abdullah Abdullah.

„Sky News“ skelbia, kad A. Ghani paliko šalį norėdamas išvengti kraujo praliejimo, kaip jis pats skelbia įraše socialiniame tinkle, kuriame sako, kad talibanas ruošiaisi kruvinai atakai prieš Kabulo žmones, įskaitant ir jį patį. „Daugybė patriotų būtų nukankinti, o Kabulo miestas būtų nusiaubtas, tad tai sukeltų didelę humanitarinę katastrofą šešių milijonų žmonių mieste“, – savo apsisprendimą aiškino jis.

Jis neatskleidė, kur yra išvykęs, ir versijos dėl to šiuo metu skiriasi. Pagrindinė Afganistano žiniasklaidos grupė „Tolo News“ taip pat pranešė, kad prezidentas pasitraukė į Tadžikistaną, tačiau „Al Jazeera“ skelbia, kad A. Ghanis, kuris nepranešęs pabėgo iš šalies, dabar yra Uzbekistane.

„Mūsų šalis buvo išlaisvinta ir modžahedai švenčia pergalę Afganistane“, – vienas kovotojas sakė „Al Jazeera“ televizijai iš prezidentūros.

Talibano kovotojai reporteriams rodė savo ginklus ir vedžiojo juos po pastatą po to, kai prezidentas Ashrafas Ghanis sekmadienį išvyko iš Afganistano.

Kabulo vyriausybės deryboms su Talibanu vadovavęs Abdullah Abdullah anksčiau apkaltino A. Ghani, kad šis „palieka žmones likimo valiai“.

Talibanas yra ne kartą pareiškęs, kad bet koks Afganistano krizės sprendinys turi apimti A. Ghani atstatydinimą.

Amerikiečiai ir europiečiai evakuoja savo piliečius

Vienas amerikiečių pareigūnas iš gynybos sektoriaus naujienų agentūrai AFP sakė, kad iš Afganistano buvo evakuoti keli šimtai JAV ambasados Kabule darbuotojų.

Pasak šio anoniminio šaltinio, tarptautinis Kabulo oro uostas vis dar priima komercinius skrydžius ir evakuacija vykdoma greičiau.

Tačiau taip pat būta pranešimų, kad oro uoste leidžiasi jau tik kariniai lėktuvai.

ES valstybės narės sekmadienį irgi skubėjo evakuoti savo piliečius ir jiems talkinusius afganus iš Kabulo.

NATO žadėjo užtikrinti Kabulo oro uosto veiklą Talibanui užimant šalį ir perimant valdžią. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Aljansas padeda laikyti Kabulo oro uostą atidarytą, kad palengvintų ir koordinuotų evakuaciją.

ES siekia skubiai rasti sprendimą dėl afganų, kuriems gresia susidorojimas už bendradarbiavimą su vakariečiais ir bando įtikinti ES valstybes nares kuo greičiau suteikti jiems vizas.

Vokietijos, Prancūzijos, Nyderlandų ir kitų valstybių diplomatinių misijų personalas prieš evakuaciją iš Afganistano buvo perkeltas į Kabulo oro uostą.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas laikraščiui „Bild“ sakė, kad nebus rizikuojama, jog žmonės patektų į talibų rankas. Vėliau jis paskelbė, kad Vokietijos ambasados personalo evakuacija prasidės dar sekmadienį.

Vokietijos karinių pajėgų lėktuvai sekmadienio naktį išskraidins žmones iš Afganistano sostinės į neįvardinamą kaimyninę valstybę, iš kur jie vėliau skris į Vokietiją civiliniais lėktuvais.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paskelbė, kad amerikiečiai diplomatai pasitraukė iš ambasados Afganistano sostinėje į Kabulo tarptautinį oro uostą, vienintelį likusį kelią iš Afganistano, pranešė „The Guardian“.

Anot A. Blinkeno, Afganistano saugumo pajėgos nesugebėjo apginti šalies.

Valstybės sekretorius atmetė palyginimus tarp JAV pasitraukimo iš Afganistano ir pasitraukimo iš Vietnamo 1975 m. „Tai ne Saigonas“, – sakė jis.

Anot jo, misija buvo sėkminga, nes išpuoliai prieš JAV liovėsi. „Likti Afganistane tiesiog nėra mūsų interesas“, – pridėjo jis.

Sekmadienį JAV sraigtasparniai evakavo ambasados darbuotojus po to, kai Talibano kovotojai įžengė į Kabulo priemiesčius.

JAV galėtų pripažinti naują Afganistano vyriausybę, jeigu ji gerbtų žmogaus teises

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sako, kad JAV ateityje galėtų pripažinti tokią Afganistano vyriausybę, kuri gerbtų žmogaus teises ir nesuteiktų prieglobsčio teroristams, informuoja TASS.

Pranešama, kad sekmadienį Kabulą apsupus Talibano kovotojams Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko į Tadžikistaną.

Interviu CNN metu A. Blinkenas sakė, kad tolesnis amerikiečių pajėgų buvimas Afganistane nebeatitiko JAV interesų.

„Pajėgų buvimas Afganistane dar metus, penkis ar dešimt nebėra mūsų nacionalinis interesas. Britai ten ilgai buvo XIX a., rusai – XX a. Mes ten buvome jau dvigubai ilgiau nei rusai“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Amerikiečiai savo personalą iš ambasados Kabule sekmadienį evakavo į miesto tarptautinį oro uostą. Kitos Vakarų valstybės taip pat evakuoja ar rengiasi evakuoti savo diplomatus ir žada padėti jiems talkinusiems afganų vertėjams ir jų šeimoms.

NATO išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Aljansas kontroliuoja Kabulo oro uostą ir padeda užtikrinti jo veiklą.

Šaltinis Briuselyje naujienų agentūrai TASS patvirtino, kad Kabulo oro uoste saugumą užtikrina JAV, Jungtinės Karalystės ir Turkijos pajėgos.

Estija ir Norvegija ragina kuo skubiau sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdį dėl situacijos Afganistane.

Tuo metu Rusijos ambasada Kabule paskelbė pasirengusi bendradarbiauti su būsima laikinąją vyriausybe.

TV kanalas „Al Jazeera“ pranešė, kad sekmadienį Talibano kovotojų grupės rengiasi įžengti į Kabulą, kad „užtikrintų saugumą ir užkirstų kelią chaosui“ nes Afganistano vyriausybės saugumo pajėgos „apleido savo pozicijas sostinėje“.

Sekmadienį talibai taip pat užėmė Čarikaro ir Paruno miestus šalies rytuose.

A. Blinkenas: JAV pasiekė savo pagrindinį tikslą Afganistane

Jungtinės Valstijos pasiekė pagrindinį savo karinės operacijos Afganistane tikslą – neutralizavo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktų organizatorių keltą grėsmę, sekmadienį pareiškė valstybės sekretorius Anthony Blinkenas, Talibano kovotojams apsupus Kabulą.

„Prieš 20 metų atvykome į Afganistaną, užsibrėžę svarbiausią tikslą – susidoroti su žmonėmis, kurie mus užpuolė [2001 metų] rugsėjo 11 dieną. Ta misija buvo sėkminga“, – interviu televizijai CNN pabrėžė amerikiečių diplomatijos vadovas.

A. Blinkenas taip pat nesureikšmino JAV pasitraukimo iš Afganistano su chaotiška Vietnamo karo pabaiga. Sekretorius pažymėjo, kad Vašingtonas nebemato prasmės tęsti karinę misiją Vidurio Azijos valstybėje.

„Iš mūsų strateginių varžovų pasaulyje perspektyvos, nėra nieko, ko jie labiau norėtų, negu matyti mus Afganistane dar penkis, 10, 20 metų“, – teigė jis.

Vis tik A. Blinkenas pripažino, jog, nepaisant didžiulio finansavimo ir savo parengties afganų kariai nesugebėjo apginti tėvynės. Pasak valstybės sekretoriaus, talibų antpuolis Afganistane vyko greičiau nei buvo spėjama.

Jis taip pat pagrasino islamistų judėjimui griežtu atsaku, jeigu jo kovotojai trukdys amerikiečių personalo evakuacijai. A. Blinkenas patikslino, kad Vašingtonas nieko neprašė iš Talibano evakuacijos klausimu.

Anksčiau laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas paragino talibus neįžengti į Kabulą, kol iš miesto evakuojami Amerikos piliečiai ir kiti asmenys.

Kanada laikinai uždarė ambasadą Kabule

Kanada laikinai uždarė savo ambasadą Kabule ir evakavo jos darbuotojus, Talibano kovotojams apsupus sostinę Kabulą, sekmadienį paskelbė Kanados užsienio reikalų ministerija.

Ministerijos pranešime teigiama, kad ambasados darbuotojai jau pakeliui į Kanadą.

Ministerija pridūrė, kad ambasada vėl atsidarys, kai sąlygos bus pakankamai saugios atnaujinti įprastą veiklą.

Išvedus daugumą JAV karių ir Talibanui stulbinančiu greičiu užėmus didžiąją šalies dalį, judėjimo kovotojai yra pasirengę užimti ir sostinę Kabulą.

Kanados vyriausybė penktadienį paskelbė, kad yra pasirengusi priimti iki 20 tūkstančių „rizikos grupei“ priklausančių afganistaniečių pabėgėlių, kuriems Afganistane grėstų pavojus, jeigu Talibanas užgrobtų valdžią.

Talibai užėmė Afganistano prezidento rūmus, apšaudytas Kabulo oro uostas

Į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus, informuoja TASS.

Afganistano vyriausybė nepatvirtino, kad talibai iš tiesų šeimininkauja prezidentūroje, tačiau Talibano kovotojai paskelbė per kelias valandas visiškai užimsiantys Afganistano sostinę Kabulą.

Iš šalies pasitraukus prezidentui ir kitiems aukšto rango pareigūnams Kabule įsikūrė Aukštoji nacionalinio susitaikymo taryba, kuriai iškeltas tikslas „užkirsti kelią chaosui ir taikiai perduoti valdžią“. Organizacijos sudėtyje yra jos pirmininkas Abdullah Abdullah, buvęs šalies prezidentas Hamidas Karzaius ir Afganistano islamo partijos vadovas Gulbuddinas Hekmatyaras.

JAV ambasadorius iš ambasados pastato buvo evakuotas į Kabulo oro uostą, o prieš palikdami diplomatijos misiją amerikiečiai pasiėmė ir savo šalies vėliavą.

JAV ambasados Afganistane puslapyje teigiama, kad saugumo situacija Kabule greitai kinta ir pranešama, kad buvo apšaudytas oro uostas. Amerikiečiai svarsto siųsti papildomas pajėgas, kad apsaugotų diplomatus.

Respublikonų partija pareiškė, kad tai, kas vyksta dabar, yra „prezidento Joe Bideno Saigonas“, turėdami omenyje skubų JAV pajėgų pasitraukimą iš Vietnamo 1975 m.

Liudininkai pasakoja, kad Kabule tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė dideli kamščiai. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo pėsčiomis.

Kas spėjo, iš bankų išsiėmė visas santaupas. Feisbuke žmonės dalinosi nuotraukomis, kuriuose matoma, kaip uždažomi moterų atvaizdai ant kai kurių Kabulo parduotuvių ir grožio salonų.

Gyventojai baiminasi, kad į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.

Talibanas rengiasi paskelbti Afganistano islamo emyrato įkūrimą

Talibanas ketina iš prezidento rūmų Kabule paskelbti apie Afganistano islamo emyrato įkūrimą, informuoja TASS.

Radikalusis Talibano judėjimas teigia, kad prezidentui buvo siūlyta taikiai perduoti valdžią, kad „būtų išvengta saugumo vakuumo“, tačiau jis pabėgo iš šalies.

Talibai taip pat skelbia užėmę prezidento rūmus ir greitai perimsią visos sostinės kontrolę.

Kabule nuo 21 val. vietos laiku įvesta komendanto valanda. Jos metu visame mieste ribojamas eismas ir žmonės raginami likti namie.

Vakarų valstybės evakuoja savo ambasadų personalą ir šalyje esančius piliečius. JAV ambasada pranešė, kad buvo apšaudytas Kabulo oro uostas.

Talibanas pranešė įžengęs į virtinę Kabulo rajonų, kad „užtikrintų saugumą“

Talibanas sekmadienį pranešė, kad judėjimo kovotojai įžengė į virtinę Afganistano sostinės Kabulo rajonų, o šaltinių teigimu, jie taip pat perėmė prezidento rūmų kontrolę, praėjus kelioms valandoms, kai prezidentas Ashrafas Ghani paliko šalį.

„Afganistano islamo emyrato kariniai daliniai įžengė į Kabulo miestą, kad užtikrintų saugumą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas ir pridūrė, kad „daliniai juda į priekį kaip įprasta“.

Trys aukštesnio rango Talibano šaltiniai taip pat teigė naujienų agentūrai AFP, kad kovotojai perėmė prezidento rūmų kontrolę.

„Talibano (kovotojai) įžengė į prezidento rūmus“, – naujienų agentūrai AFP teigė vienas aukšto rango Talibano vadas.

„Modžahedai įžengė į prezidento rūmus ir perėmė jų kontrolę“, – pareiškė kitas vadas ir pridūrė, kad rūmuose vyksta susitikimas saugumo sostinėje klausimu.