Kautynes tęsiasi keliose provincijose, bet kovotojai sutelkę dėmesį į niokojamą kampaniją šalies šiaurinės dalies kaimiškose vietovėse ir per pastaruosius du mėnesius užėmė dešimtis rajonų.

Praeitą savaitę visos JAV ir NATO pajėgos pasitraukė iš Bagramo karinių oro pajėgų bazės netoli Kabulo, kuri buvo svarbi operacijų prieš Talibaną vadavietė. Tokiu būdu faktiškai buvo beveik baigtas užsienio pajėgų išvedimas po 20 metų trukusios kampanijos, pradėtos atsakant į 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas prieš Jungtines Valstijas.

„Vyksta karas, daromas spaudimas. Kai kada reikalai pakrypsta mums palankia linkme, kai kada – ne, bet toliau giname Afganistano žmones“, – žurnalistams sakė nacionalinio saugumo patarėjas Hamdullah Mohibas.

„Turime planų susigrąžinti [talibų užimtus] rajonus“, – pridūrė jis.

Karių ir vyriausybę remiančių sukarintų struktūrų narių buvo pasiųsta į šiaurines Tacharo ir Badachšano provincijas, kur Talibanas žaibiškai užėmė dideles teritorijas, dažnai nesulaukdamas didelio pasipriešinimo.

Afganistaniečių gynybos pareigūnai sakė ketinantys toliau stengtis apsaugoti didžiuosius miestus, kelius ir pasienio miestus, Talibanui plečiant puolimą, pradėtą, kai gegužės pradžioje buvo pradėtas JAV ir NATO pajėgų išvedimo galutinis etapas.

Gausios kovotojų pergalės didina nuogąstavimus, kad Afganistano pajėgas ištikusi besiplečianti krizė, juolab kad JAV teiktas gyvybiškai svarbus palaikymas iš oro yra smarkiai suvaržytas perdavus Bagramo aviacijos bazę.

Afganistano pajėgos sprunka

H. Mohibas pripažino, kad Afganistano oro pajėgos pernelyg išsklaidytos ir faktiškai negali teikti palaikymo iš oro bazėms atokiuose rajonuose.

Tačiau patarėjas pabrėžė, kad karinės oro pajėgos šiuo metu reorganizuojamos ir ilgainiui galės teikti paramą antžeminėms pajėgoms.

„Buvo tam tikrų nesklandumų dėl [JAV] pasitraukimo... sukėlusio papildomą spaudimą Afganistano oro pajėgoms“, – sakė jis.

Pirmadienį daugiau kaip tūkstantis afganistaniečių karių pabėgo į Tadžikistaną, todėl kaimyninei šaliai teko pasiųsti prie bendros sienos daugiau savo karių.

Keli šimtai afganistaniečių karių jau anksčiau pasitraukė į šią šalį, kelias pastarąsias savaites talibams nepaliaujamai atakuojant.

Tadžikistano prezidentas Emomalis Rachmonas įsakė „mobilizuoti 20 tūkst. atsargos karių, kad būtų dar labiau sustiprinta Tadžikistano ir Afganistano sienos apsauga“, sakoma pirmadienį paskelbtame prezidentūros pranešime.

„Turėjome palikti savo bazę, nes nebuvo jokio koordinavimo, o mūsų vadai visiškai nebuvo suinteresuoti atremti puolimą“, – sakė vienas iš bėglių Mohammadas Musa (Mohamadas Musa), kurio bazę Kundūzo provincijoje talibai užėmė praeitą savaitę.

Kautynės šiaurėje taip pat privertė Rusiją uždaryti savo konsulatą Mazari Šarife – Balcho provincijos sostinėje ir viename didžiausių Afganistano miestų netoli sienos su Uzbekistanu.

„Padėtis sparčiai kinta. Afganistano pajėgos, kaip jos teigia, paliko per daug rajonų. Logiška, kad tai kursto nervingumą“, – sakė Maskvos ambasadorius Kabule Zamiras Kabulovas pirmadienį sakė valstybinei naujienų agentūrai TASS.

Pasak H. Mohibo, pabėgę kariai grįžta ir vėl prisideda prie saugumo pajėgų.

„Jie galėjo palikti savo postus, nes pristigo šaudmenų arba atsargų, bet jokiu būdu niekas neperėjo į Talibano pusę“, – tikino jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)