Naktį į pirmadienį Talibano kovotojai puolė mažiausiai tris provincijų sostines – Laškar Gahą, Kandaharą ir Heratą. Savaitgalį provincijose vyko kovos, dėl kurių tūkstančiai civilių buvo priversti bėgti nuo besiartinančių talibų.

Mūšiai pirmadienį tęsėsi Helmando provincijos sostinėje Laškar Gahe, kurio centrą ir kalėjimą talibai puolė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Afganistano vyriausybė paskelbė šioje teritorijoje dislokuojanti šimtus elitinių kariuomenės pajėgų kariškių.

Susirėmimai padažnėjo nuo gegužės pradžios, talibams pasinaudojus JAV vadovaujamų užsienio pajėgų patraukimu po beveik 20 m. Afganistane.

Šalies pajėgoms nepajėgiant nugalėti Talibano, Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis pirmadienį dėl blogėjančios saugumo situacijos šalyje apkaltino Vašingtoną.

„Dabartinės situacijos priežastis yra tai, kad sprendimas buvo priimtas staiga“, – parlamente sakė A. Ghanis, nurodydamas į Jungtinių Valstijų pajėgų patraukimą.

Afganistano prezidentas teigė perspėjęs JAV, kad karių patraukimas turės „rimtų pasekmių“.

Afganistano pietuose naktį tęsėsi mūšiai Laškar Gahe, kur šalies karinės pajėgos atrėmė naują Talibano puolimą.

„Afganistano pajėgos sausumoje ir vykdydamos antskrydžius atrėmė išpuolį“, – pranešė kariuomenė Helmande.

JAV priims dar tūkstančius afganų pabėgėlių

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad priims dar tūkstančius afganų pabėgėlių, Afganistane prastėjant saugumo padėčiai ir einant į pabaigą amerikiečių pajėgų išvedimui iš šios šalies.

„Atsižvelgdama į padidėjusį Talibano smurto lygį, JAV vyriausybė stengiasi tam tikriems afganams, įskaitant tuos, kurie dirbo su Jungtinėmis Valstijomis, suteikti galimybę kaip pabėgėliams persikelti į JAV“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)