"Vyras, vilkintis Afganistano armijos uniformą, pradėjo šaudyti į Prancūzijos piliečius, iš kurių keturis nužudė ir 16 sužeidė, šį rytą Kapisos provincijos Tagabo rajone", - vienas saugumo pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

NATO vadovaujamų pajėgų atstovas nurodė, kad keturi Aljanso kariai buvo nušauti ir kad jų žudikas buvo suimtas, tačiau neatskleidė, kurios šalies kariai tapo jo aukomis.

"Keturi Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) nariai buvo nukauti šiandien Afganistano rytuose vieno Afganistano nacionalinės armijos nario", - sakoma NATO pranešime.

Šioje šalyje vis dažniau pasitaiko incidentų, kai afganų kariai nukreipia ginklus prieš 130 tūkst. karių turinčių NATO ir JAV vadovaujamų pajėgų, besikaunančių su Talibano sukilėliais, narius.

Prancūzijos kariai apsupo savo bazę Kapisoje ir neleidžia prie jos prisiartinti jokiems afganų kariams, vienas saugumo šaltinis sakė AFP.

NATO vadovas pareiškė užuojautą Prancūzijai dėl Afganistane žuvusių karių

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas penktadienį pareiškė užuojautą dėl incidento, kai vienas Afganistano karys šios šalies rytuose nušovė keturis Prancūzijos karius, o dar 16 sužeidė.

"Tai liūdna diena mūsų kariams Afganistane ir Prancūzijos žmonėms", - A.F.Rasmussenas sakė žurnalistams, viešėdamas Latvijoje.

"Norėčiau pareikšti užuojautą dėl keturių prancūzų karių, kurie žuvo šiandien, taip pat savo užuojautą sužeistiesiems", - pridūrė jis.

Prancūzija sustabdė Afganistano karių mokymus ir svarsto galimybę išvesti savo pajėgas

Prancūzija penktadienį sustabdė visus mokymus ir bendras operacijas su Afganistano kariais, kai iš jų nušovė keturis prancūzų karius.

Be to, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė svarstantis galimybę išvesti savo šalies karius iš Afganistano anksčiau nei planuota.

"Prancūzijos armija palaiko savo sąjungininkus, tačiau negalime sutikti, kad bent vienas iš mūsų karių būtų sužeistas arba nužudytas mūsų sąjungininkų - tai nepriimtina", - pabrėžė N.Sarkozy, pridūręs, kad siunčia į Afganistaną gynybos ministrą Gerard’ą Longuet.

G.Longuet ir armijos štabo viršininkas admirolas Edouard’as Guillaud aiškinsis penktadienį įvykusio incidento, kai afganas karys nušovė keturis prancūzus ir dar 16 sužeidė, kol buvo suimtas, aplinkybes.

"Nuo dabar iki tol visi Prancūzijos armijos vykdomi mokymai ir bendros operacijos bus sustabdyti, - nurodė N.Sarkozy. - Jeigu saugumo sąlygos nebus aiškiai nustatytos, tada bus iškeltas klausimas dėl ankstyvo Prancūzijos armijos grįžimo."

Prancūzija yra dislokavusi Afganistane apie 3 600 karių, daugiausiai Kabulo ir Kapisos, kur penktadienį įvyko šis incidentas, provincijose.

Prancūzijos kariai apsupo savo bazę Kapisoje ir neleidžia prie jos prisiartinti jokiems afganų kariams, vienas saugumo šaltinis sakė AFP.

"Ateinančiomis dienomis turėsim priimti sudėtingų sprendimų. Tačiau privalau prisiimti atsakomybę Prancūzijos žmonėms ir mūsų kariams", - pabrėžė N.Sarkozy.

Afganistane vis dažniau pasitaiko incidentų, kai nacionalinės armijos kariai nukreipia ginklus prieš 130 tūkst. karių turinčių NATO ir JAV vadov aujamų pajėgų, besikaunančių su Talibano sukilėliais, narius.

Praeitą mėnesį du Afganistane tarnavę Prancūzijos užsienio legiono kariai buvo nušauti afganų armijos uniformą vilkėjusio vyko per misiją Kapisoje, kur įsikūrusi pagrindinė prancūzų pajėgų bazė.

NATO pajėgos ne tik vykdo kovines užduotis, bet ir moko Afganistano karius bei policininkus, kurie turės perimti atsakomybę už saugumą šalyje iki 2014 metų pabaigos, kai koalicinės pajėgos baigs savo kovines operacijas.

Nuo 2001 metų pabaigos, kai Afganistane buvo dislokuotos Prancūzijos pajėgos, šioje šalyje žuvo jau 82 prancūzų kariai. Skaudžiausia Prancūzijos kontingentui buvo praeiti metai, kai žuvo 26 kariai.