„Šiandien per veiksmus Afganistane žuvo JAV karys“, – sakoma NATO misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support) pranešime.

Tokia naujiena reiškia, kad šiemet žuvusių Afganistane tarnavusių amerikiečių kariškių padaugėjo iki mažiausiai 17, Vašingtonui ieškant būdo užbaigti ilgiausią savo karą.

NATO kol kas išsamiau nekomentavo incidento aplinkybių.

Anksčiau šį mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas netikėtai atšaukė derybas su Talibanu, kuriomis buvo siekiama nutiesti kelią amerikiečių karių išvedimui iš Afganistano po 18 metų trunkančio karo.

„Jos mirusios. Kas dėl manęs, jos yra mirusios“, – pareiškė D. Trumpas, turėjęs omeny nutrauktas derybas.

Tokia žinia nuskambėjo Baltųjų rūmų šeimininkui atšaukus slaptus planus nuskraidinti Talibano lyderius ir Afganistano prezidentą Ashrafą Ghani derybų į prezidentinę Kemp Deivido rezidenciją netoli Vašingtono.

Pasak D. Trumpo, tai buvo atsakas į kito JAV kario žūtį per didelę Talibano ataką Kabule.

Kol derybos nebuvo atšauktos, buvo tikimasi, kad pagal susitarimą JAV išvestų iš Afganistano dalį savo pajėgų, kad kitąmet ten liktų 8 tūkst. kariai. Dabar šalyje yra maždaug 13 tūkst. amerikiečių karių.

Talibanas savo ruožtu įsipareigotų pasirūpinti, kad šalyje nebeveiktų ekstremistų grupuotės.

Praėjusią savaitę NATO pareiškė, kad misijos „Tvirta parama“ prioritetas yra „nepakitęs“ – mokyti vietos pajėgas ir joms patarinėti.

„NATO pasiliks Afganistane tiek, kiek prireiks, kad šalis niekada nebetaptų saugiu prieglobsčiu tarptautiniams teroristams“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas Aljanso pareigūnas.