Šis išpuolis Šahino bazėje netoli šiaurinio miesto Mazari Šarifo papildė incidentų, per kuriuos afganų kariai nukreipdavo prieš juos apmokančius užsieniečius karinius instruktorius, virtinę.

„Pirminė informacija rodo, kad bazėje viešėję trys JAV kariai buvo sužeisti“, – sakė naujienų agentūrai AFP Gynybos ministerijos atstovas Mohammadas Radmanishas. Jis pridūrė, kad užpuolikas buvo nukautas.

JAV vadovaujamos NATO pajėgos patvirtino, kad amerikiečių kariai buvo sužeisti per „incidentą“ Šahino bazėje, bet nenurodė jų skaičiaus.

„Šiuo metu galime patvirtinti, kad nėra aukų tarp JAV arba NATO (karių, dalyvaujančių operacijoje) „Tvirta parama“ (Resolute Support), – sakoma trumpame tarptautinės koalicijos pranešime. – Buvo sužeista JAV karių. Per incidentą žuvo vienas afganų karys, dar vienas sužeistas.“

Talibanas paskelbė pranešimą apie šį išpuolį, bet tiesiogiai neprisiėmė atsakomybės, tik pagyrė užpuoliką – „patriotą afganų karį“.

Šis išpuolis buvo įvykdytas Vašingtonui, kaip manoma, ruošiantis paskelbti, kad kontingentas Afganistane bus reikšmingai padidintas, Kabulo pajėgoms nesugebant pažaboti atsigaunančio Talibano.

Saviškių atakos yra tapusios didele problema per ilgus NATO ir afganų karių bendros kovos metus.

Vakarų pareigūnai teigia, kad daugumos tokių incidentų priežastis – asmeninė pagieža arba kultūriniai nesusipratimai, o ne kovotojų sąmokslai.

Daug panašių incidentų taip pat yra įvykę afganų daliniuose. Jie smarkiai smukdo saugumo pajėgų moralę ir kursto nepasitikėjimą.