Nedidelė akcija, kurios dalyviai laikė plakatus su užrašu „Nebežudykit mūsų“, buvo surengta šalyje prasidėjus gedului ir ruošiantis pirmosioms laidotuvėms.

Per pirmadienį surengtą ataką populiariame universitete netoli Kabulo centro trys užpuolikai, iš kurių vienas susisprogdino, siautėjo studentų miestelyje, šaudydami į jaunuolius auditorijose.

IS mažiau nei prieš dvi savaites taip pat prisiėmė atsakomybę už išpuolį prieš švietimo centrą Kabule. Tąsyk žuvo 24 žmonės.

Nors vyriausybė veda taikos derybas su Talibanu Katare, afganų saugumo pajėgos sunkiai dorojasi su besiplečiančiu smurtu, kuris pastaraisiais mėnesiais tik suintensyvėjo.

Talibai pareiškė niekaip neprisidėję prie pirmadienį įvykdyto išpuolio, tačiau viceprezidentas Amrullah Saleh dėl atakos apkaltino juos ir jų rėmėjus Pakistane.

Talibai savo ruožtu apkaltino „piktus elementus“, kurie esą „ieško prieglobsčio“ Kabulo administracijoje.

23 metų studentas Fraidoonas Ahmadi pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad prasidėjus šaudynėms jis buvo auditorijoje.

„Mes labai bijojome ir manėme, kad tai gali būti paskutinė mūsų gyvenimo diena... merginos ir vaikinai rėkė, meldėsi ir šaukėsi pagalbos“, – pasakojo F. Ahmadi.

Anot jo, jis ir kiti studentai išbuvo apgultyje daugiau nei dvi valandas, o paskui buvo išgelbėti.

Internete paskelbtuose vaizduose matyti nužudytų studentų kūnai, gulintys prie stalų ir kėdžių.

JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas, padėjęs įtikinti kariaujančius Talibaną ir Kabulą susėsti prie derybų stalo, paragino abi konflikto puses aktyviau ieškoti politinio susitarimo.

„Ši barbariška ataka neturi suteikti galimybės vyriausybei ir Talibanui pelnyti taškus viena prieš kitą. Esama bendro priešo“, – tviteryje parašė jis.

„Atimkite iš IS ar kitų teroristų placdarmą šiems nežmoniškiems aktams vykdyti“, – pridūrė amerikiečių pasiuntinys.

Tuo metu Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pažadėjo atkeršyti už išpuolį.

Šiuo metu atliekamas tyrimas, siekiant nustatyti, kaip ginkluoti užpuolikai sugebėjo patekti į universiteto teritoriją.