Ilgiausias per JAV istoriją karas pareikalavo dar vienos tarptautinių pajėgų nario gyvybės, Vašingtonui mėginant susitarti su Talibanu dėl taikos.

Šis karys tapo 10-uoju šiais metais žuvusiu JAV kontingento nariu. Pernai per visus metus Afganistane žuvo 12 amerikiečių.

„Per kovos veiksmus žuvusio kario vardas nebus skelbiamas, kol praeis para po jo artimųjų informavimo“, – sakoma JAV vadovaujamos NATO misijos Afganistane „Tvirta parama“ (Resolute Support) pranešime.

NATO neatskleidė jokių šio įvykio aplinkybių, tačiau atsakomybę už išpuolį prisiėmė Talibanas

Kovotojai nurodė susprogdinę „amerikiečių tanką“ Sajed Abado rajone Vardako provincijoje, nors JAV pajėgos Afganistane tankų nenaudoja.

Talibai, neretai perdedantys savo karinius laimėjimus, pridūrė, kad žuvo du JAV „įsibrovėliai“, o dar trys buvo sužeisti.

Praeitą mėnesį du JAV kariai žuvo tame pačiame regione per ataką, už kurią atsakomybę irgi prisiėmė Talibanas. JAV ir afganų pajėgos iki šiol dalyvauja kasdienėse operacijose prieš kovotojus.

Dabar JAV laiko Afganistane apie 14 tūkst. karių – gerokai mažiau nei per šio konflikto piką, kai kontingentas sudarė apie 100 tūkst. amerikiečių. Dauguma jų šiuo metu užsiima afganų pajėgų mokymu ir konsultavimu.

Per beveik 18 metų nuo JAV vadovaujamos invazijos, per kurią Afganistane buvo nuverstas Talibano režimas, šioje šalyje žuvo beveik 2,3 tūkst. amerikiečių karių, o daugiau kaip 20,4 tūkst. buvo sužeisti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako norintis kuo greičiau išvesti Amerikos pajėgas iš Afganistano. Jo specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas stengiasi sudaryti taikos susitarimą, pagal kurį tarptautinės pajėgos būtų atitrauktos mainais į įvairias garantijas.