Sostinėje Kabule NATO bazę atakavo savižudis. Dėl Korano deginimo įsiutusi minia penktadienį Afganistane įsiveržė į JT pastatą Mazari Šarife ir nužudė septynis JT darbuotojus.

Šis incidentas buvo didžiausias išpuolis prieš Jungtines Tautas Afganistane nuo karinės invazijos šioje šalyje pradžios 2001 metais. 

Kai kurie protestuotojai Kandahare nešasi Talibano vėliavas ir šaukia „tegyvuoja Talibanas“ ir „mirtis Amerikai“. Per riaušes jie daužė parduotuves, degino padangas ir nusiaubė mergaičių mokyklą. Du iš žuvusiųjų buvo Afganistano policininkai, praneša BBC.

Žuvo 7 JT darbuotojai

Keturi nepaliečiai apsaugininkai penktadienį beviltiškai priešinosi ginkluotiems protestuotojams, tačiau buvo įveikti ir nužudyti kartu su trimis JT darbuotojais būstinėje, įsikūrusioje palyginti ramiame Mazari Šarifo mieste.

Talibanas prisiėmė atsakomybę dėl šio smurto po ilgiau nei tris valandas užsitęsusio mūšio, per kurį buvo sudeginta dalis JT pastato, taip pat aidėjo šūviai ir sprogimai, pranešė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP korespondentas.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė "kuo griežčiausiai" smerkiantis šią ataką, o JT vadovas Ban Ki-moonas sakė, jog tai buvo "piktinantis ir bailus išpuolis".

JT nepaskelbė, kurių šalių piliečiai buvo trys per šį išpuolį nužudyti civiliai darbuotojai. Tuo tarpu Švedija nurodė, kad viena iš aukų buvo jos 33 metų pilietis Joakimas Dungelas. Norvegija pranešė, jog žuvo jos oro pajėgų pulkininkė leitenantė Siri Skare, 53 metų pilotė.

Diplomatai nurodė, jog trečioji auka buvo Rumunijos pilietis.
JT biurą užpuolė grupė žmonių, atsiskyrusių nuo Mazari Šarife vykusios didelės demonstracijos, per kurią buvo protestuojama prieš viešą Korano deginimo ceremoniją, kurią praeitą mėnesį Floridoje surengė vienas radikalių pažiūrų JAV evangelikų pastorius.

"Kai kurie iš jų aiškiai buvo ginkluoti. Jie įsiveržė į pastatą" ir jį padegė, JT taikdariškų misijų vadovas Alainas Le Roy sakė žurnalistams po to, kai informavo apie šį incidentą JT Saugumo Tarybą jos būstinėje Niujorke.

"Apsaugininkai gurkai priešinosi, kaip galėjo, tačiau (užpuolikų) buvo tiek daug, kad jie nesugebėjo užkirsti kelio", - pridūrė jis.
A.Le Roy paneigė pranešimus, jog dviem nužudytiesiems buvo nukirstos galvos, tačiau sakė, kad vienai aukai buvo perrėžta gerklė.

JT pareigūnai sakė, kad nepaliečiai gurkai, kurie dirba užtikrinant saugumą daugelyje pasaulio konfliktų židinių, tikriausiai nukovė kelis užpuolikus, kol buvo įveikti.

Balcho provincijos gubernatorius Atta Mohammad Nooras sakė, kad per šį susirėmimą buvo nukauti penki kiti žmonės, tikriausiai protestuotojai, dar apie 20 buvo sužeisti. Be to, apie 20 asmenų buvo suimti.

Vienas policijos atstovas sakė, jog demonstrantai pagrobė apsaugininkų ginklus ir panaudojo juos prieš JT darbuotojus.

Dar keli JT darbuotojai, kurių tikslus skaičius nežinomas, buvo sužeisti, tačiau juos pavyko evakuoti, nurodė A.Le Roy. Tačiau pareigūnas tvirtino, kad organizacijos biuras Mazari Šarife dirbs toliau, ir sakė netikintis, kad Jungtinės Tautos specialiai buvo pasirinktos taikiniu.

Ban Ki-moono administracijos vadovas Vijay Nambiaras ir vienas aukštas taikdariškų misijų pareigūnas išvyko į Afganistaną, kur bus iš naujo išnagrinėtas JT įstaigų saugumas, sakė A.Le Roy.

JT Saugumo Taryba, kurią sudaro 15 šalių, surengė specialų susitikimą dėl šio incidento ir paragino Afganistano vyriausybę sustiprinti JT darbuotojų apsaugą.

Mazari Šarife šimtai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš praeitą mėnesį įvykdytą Korano deginimą. Vietos policijos atstovas Lalas Mohammadas Ahmadzai sakė, jog tarp demonstrantų buvo įsimaišiusių Talibano kovotojų.

Jis sakė AFP, jog "dviem nužudytiems JT darbuotojams buvo nukirstos galvos". Tačiau pranešimai apie šį incidentą buvo prieštaringi, o policijos generolas Abdul Raufas Tajas (Abdul Raufas Tadžas) nurodė, jog "pagal preliminarius pranešimus... niekam nebuvo nukirstos galvos. Jie buvo nušauti į galvą".

Penktadienį įvykdytas išpuolis buvo rimčiausias JT patirtas smūgis nuo 2007 metais įvykdyto sprogdinimo šios organizacijos biure Alžyre. Tąsyk žuvo 17 JT darbuotojų.

Paskutinė didelė ataka prieš Jungtines Tautas Afganistane buvo įvykdyta 2009 metų spalį, kai trys užpuolikai, apsijuosę diržais su sprogmenimis, atakavo vienus svečių namus Kabule. Tąsyk žuvo penki užsieniečiai JT darbuotojai.

2003 metais per išpuolį prieš JT biurą Bagdade žuvo 22 darbuotojai, tarp jų aukšto rango pasiuntinys Sergio Vieira de Mello.

Afganistanas anksčiau pasmerkė "nepagarbų ir atgrasų" Korano sudeginimą evangelikų bažnyčioje "Dove World Outreach Center", veikiančioje Floridoje mieste Geinsvilyje. Kabulas pareiškė, kad šiuo veiksmu buvo siekiama didinti įtampą tarp religijų.

Šios bažnyčios vadovas pastorius Terry Jonesas sakė AFP, kad "mes nesijaučiame esantys atsakingi" dėl išpuolio Afganistane.
"Radikalūs islamo elementai naudoja (Korano deginimu) kaip dingstį skatinti savo smurtinę veiklą", - pridūrė jis.

Protestai Mazari Šarife prasidėjo po musulmonų tradicinių penktadieninių pamaldų.

Demonstrantai ragino Afganistano vyriausybę nutraukti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, jeigu už Korano deginimą atsakingas pastorius nebus nuteistas. Jie taip pat skelbė, jog užsieniečiai kariai neturi teisės būti Afganistane.