Tai buvo naujausia kovotojų ataka prieš Vakarų remiamas Afganistano pajėgas.

Išpuolis Šah Vali Koto rajone įvyko vėlų pirmadienį. Diena anksčiau gretimoje Zabulo provincijoje Talibano kovotojai įsiveržė į policijos postus ir nužudė 20 pareigūnų.

Už ataką Kandahare kol kas atsakomybės neprisiėmė nė viena grupuotė. Visgi pastebėta, kad pavasarį tradiciškai Talibano veikla suaktyvėja, o nuo 2001 metų, kai grupuotė buvo nušalinta nuo valdžios, ji vis stiprėja.

„Praėjusį vakarą Afganistano priešai užpuolė 205-o kariuomenės korpuso acakzajų stovyklą Šah Vali Kot rajone“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, tačiau užpuolikai įvardyti nebuvo.

„Dešimt narsių karių buvo nukankinti, o dar devyni – sužeisti. Sužeisti kariai buvo nugabenti į ligoninę; jų būklė stabili“, – teigiama jame.

Ši ataka yra dar viena NATO remiamų Afganistano pajėgų nesėkmė. Praėjusį mėnesį afganų armijos uniformomis persirengę talibai vienoje bazėje šalies šiaurinėje Balcho provincijoje išžudė mažiausiai 135 jaunus armijos naujokus. Tai buvo didžiausia ataka prieš Afganistano kariuomenę nuo 2001 metų.

Tuo tarpu ankstų sekmadienį per ataką Zabule panikos apimti vietos pareigūnai skambino šalies televizijoms, nes niekaip negalėjo prisišaukti aukštesnio rango pareigūnų pagalbos. Ši situacija atkreipė dėmesį į netvarką saugumo pajėgų rangų srityje.

Vasarį tik apie 60 proc. iš 407 Afganistano rajonų buvo kontroliuojamos vyriausybės. Kabului sunkiai sekasi kovoti su atsigaunančiu įtakingu Talibanu, nurodo Afganistano atstatymą prižiūrinti JAV vyriausybės institucija SIGAR.

Nesėkmės kovos lauke kelia abejonių dėl Afganistano kariuomenės pajėgumo. Žūsta rekordiškai daug karių, be to, armija kaltinama korupcija; pastebima nemažai dezertyravimo atvejų ir „karių vaiduoklių“, kurie yra įrašyti į oficialius sąrašus, bet jų atlyginimus pasiglemžia nesąžiningi kariuomenės vadai.

Visgi išpuoliai rengiami netgi Kabule, kur yra sustiprintas saugumas. Vėlų šeštadienį ginkluoti užpuolikai įsiveržė į tarptautinius svečių namus, nužudė vieną vokiečių socialinį darbuotoją bei afganų apsauginį ir pagrobė vieną suomę.

Kabulo policija šį incidentą laiko „teroristine“ ataka ir mano, kad ją gali būti įvykdęs Talibanas, bet atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė.

Talibanas pradėjo savo kasmetinę „pavasario puolimo“ kampaniją balandžio pabaigoje, žadėdamas atakuoti šalyje esančias tarptautines pajėgas, tuo tarpu kai JAV bando sukurti naują strategiją Afganistanui.