Jokia sukilėlių grupuotė dėl šio išpuolio atsakomybės neprisiėme, bet nesaugumo jausmas Afganistane stiprėja, stiprėjant Talibano veiksmams.

„Vienas JAV (karo) tarnybos narys ir vienas JAV civilis mirė nuo sužeidimų, patirtų Kabule šiandien“, – sakoma NATO pranešime, kuriame dar nurodoma, kad dar trys amerikiečiai per šį incidentą buvo sužeisti.

„Du asmenis prie koalicijos bazės nukovė nežinomas užpuolikas, kuris vėliau taip pat buvo nukautas“, – nurodoma pranešime.

NATO pažymi, kad amerikiečiai buvo užpulti, kai jie atliko savo pareigas, dalyvaudami Afganistano pajėgų apmokymo ir konsultavimo misijoje.

„Kaskart, kai prarandame mūsų komandos narį, būna labai skaudu“, – sakė generolas Johnas Nicholsonas, vadovaujantis JAV ir NATO pajėgoms Afganistane.

„Užjaučiame jų artimuosius, mylimuosius, šio incidento paveiktus padalinius. Tiems, kurie tęsia išpuolius prieš koalicijos pajėgas, .... (perspėjame), kad mes tęsime savo misiją, padėsime mūsų partneriams kurti geresnį Afganistaną“, – pridūrė generolas.

Anksčiau Gynybos ministerijos atstovas Dawlatas Waziris pranešė, kad Afganistano armijos uniformą vilkintis vyras karinėje bazėje Kabule trečiadienį nušovė vieną NATO karį, dar penkis sužeidė; tai buvo įvertinta kaip „saviškio išpuolis“.

Pasak D. Wazirio, susišaudymas kilo NATO kariams trečiadienio rytą inspektuojant karinę bazę. „Per šią ataką vienas Tvirtos paramos (NATO) narys nukautas, dar penki sužeisti, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Šaulys taip pat nukautas“.

Vadinamosios „žaliųjų prieš mėlynuosius“ („green on blue“) atakos, kai afganų kariai arba policininkai nukreipia ginklus prieš tarptautines pajėgas, yra nemaža problema per visą ilgalaikę NATO karių, tarnaujančių greta afganų pajėgų, istoriją.

Gegužę Afganistano karines uniformas vilkėję asmenys nušovė du rumunų karius Kandahare, šalies pietuose.

Per panašų išpuolį pernai balandį žuvo amerikiečių karys, kilus susišaudymui tarp JAV ir Afganistano karių šalies rytuose.

Anot Vakarų pareigūnų, daugelis tokių išpuolių dažniau kyla dėl asmeninių priežasčių arba nesusipratimų tarp skirtingų kultūrų, o ne dėl maištininkų sąmokslų.

„Saviškių“ atakos šalyje vargina ir afganų, ir tarptautines pajėgas, pakirsdamos dvasią ir pasėdamos nepasitikėjimą saugumo pajėgų gretose.

NATO pajėgos pastaruoju metu taiko kai kurias priemones prieš tokias grėsmes.