Šis statistika pagrįsta duomenimis, gautais iš vietos gyventojų, pareigūnų ir bendruomenių vyresniųjų įvairiuose šalies regionuose, kurie vėliau buvo tikrinami Kabule, naujienų agentūrai AFP sakė ARM analitikas Ajmalas Samadi.

Organizacijos ataskaitoje, pavadintoje "Sunki Afganistano civilių gyventojų padėtis", nurodoma, jog 2008 metais žuvo 3 917 taikių gyventojų, daugiau nei 6 800 buvo sužeisti, o apie 120 000 buvo priversti palikti savo namus.

Pasak ARM, daugiau nei 2 300 civilių gyventojų žuvo per sukilėlių atakas, tarp jų 930 - per mirtininkų sprogdintojų išpuolius. Be to, kovotojai žmones žudo "pasibaisėtinais" būdais, tokiais kaip viešos egzekucijos ir nukirsdinimai.

Ataskaitoje sakoma, jog tokiais būdais siekiama "sėti terorą bendruomenėse ir sukurti (jų) kontrolės priemones".

"JAV vadovaujamos NATO ir koalicinės pajėgos rengdami operacijas prieš sukilėlius taip pat nesugebėjo užtikrinti tinkamo saugumo civiliams gyventojams, - nurodo žmogaus teisių organizacija. - 2008 metais dėl šių pajėgų karinių veiksmų žuvo mažiausiai 1 100 civilių gyventojų, 2 800 buvo sužeisti, o apie 80 000 buvo priversti palikti savo namus".

Ataskaitoje nurodoma, kad apie 680 taikių gyventojų žuvo per JAV vadovaujamų pajėgų aviacijos antskrydžius, o JAV karo orlaiviai praeitais metais surengė apie 15 000 artimojo aviacijos palaikymo misijų.

Kita vertus, Afganistano pajėgų veiksmai tapo apie 520 civilių gyventojų žūties priežastimi, sakoma ARM ataskaitoje.

Organizacija taip pateikė 2008 metais Afganistano saugumo pajėgų nuostolių statistiką. Remdamasi Afganistano vyriausybės šaltiniai, ARM nurodė, kad pernai žuvo daugiau nei 1 100 policininkų ir 530 Afganistano karių.