Migracijos ir teisingumo ministro Morgano Johanssono nuomone, kol kas dar anksti daryti išvadas dėl tokio Afganistano žingsnio padarinių. „Švedijos vyriausybė ieško kontaktų su Afganistano vyriausybe, kad išsiaiškintų šį klausimą“, – pažymėjo jis.

Pasak ministro, Švedija laikysis sutarties, kurią Afganistanas sudarė su ES. „Šis dokumentas suteikia mums tokias pat deportavimo galimybes kaip ir (Afganistano parlamento neratifikuota) dvišalė sutartis“, – pridūrė pareigūnas.

Dviejų šalių vyriausybės sudarė sutartį šių metų spalį. Pagal ją, Afganistanas turėjo priimti savo piliečius, negavusius Švedijoje pabėgėlio statuso, o Švedija – mokėti jiems vienkartines išmokas.

Šiais metais iš Švedijos į Afganistaną grįžo apie 700 afganų, kuriems nebuvo leista ten gyventi. Pernai prieglobsčio Švedijoje paprašė 41 tūkstantis migrantų iš Afganistano. Iš viso 2015 metais į Švediją atvyko apie 163 tūkstančius pabėgėlių. Tai – aukščiausias rodiklis skaičiuojant vidutiniškai vienam gyventojui Europos Sąjungoje.