Saugumo pajėgos uždarė Kabulo centrą, krovininiais konteineriais blokavusios svarbiausias miesto sankryžas. Tuo tarpu protestuotojai patraukė link prezidento rūmų, reikalaudami, kad elektros linija, sujungsianti energijos išteklių turtingas Centrinės Azijos šalis, eitų chazarų dominuojama teritorija Vidurio Afganistane.

Ši demonstracija atspindi įtemptą politinę situaciją karo nuniokotoje šalyje. Ji surengta po vieno iš didžiausių per daug metų antivyriausybinių mitingų, kuris įvyko pernai lapkritį ir kurį pakurstė grupės chazarų nukirsdinimas.

Kai kurie protestuotojai svaidė akmenis į pareigūnus ir trankė konteinerių sienas, tačiau rimtesnių incidentų per demonstraciją išvengta.

„Prezidentas Ashrafas Ghani slepiasi už aukštų sienų“, – sakė chazarų lyderis Dawoodas Naji, kreipdamasis į demonstrantus, o jo žodžiai buvo palydėti audringais plojimais.

„Panorėję galėtume nugriauti šiuos konteinerius, bet susirinkome čia civilizuotu būdu protestuoti dėl savo teisių“, – sakė jis.

Pareigūnai uždarė link prezidentūros vedančius kelius, bijodami, kad nepasikartotų smurtas, prasiveržęs per lapkritį vykusią protesto akciją, kurios metu demonstrantai šturmavo kompleksą.

500 kilovoltų (kV) elektros linija TUTAP, sujungsianti Centrinės Azijos šalis Turkmėnistaną, Uzbekistaną ir Tadžikistaną su elektros energijos stokojančiais Afganistanu bei Pakistanu, laikomas labai svarbi infrastruktūros projektu.

Tačiau šis projektas išprovokavo daug ginčų, chazarų lyderiams reikalaujant, kad linija eitų per Bamijaną, kur gyvena daug šios mažumos atstovų.

Iš pradžių planuota, kad ši linija eis per centrines šalies provincijas, tačiau vėliau vyriausybė nusprendė pakeisti jos maršrutą ir nutiesti liniją per Salango kalnų perėją, esančią į šiaurę nuo Kabulo, pareiškusi, kad trumpesnis maršrutas leis paspartinti projekto įgyvendinimą ir sutaupyti milijonus JAV dolerių.

Chazarų lyderiai užsipuolė prezidentą puštūną, tvirtindami, kad sprendimas pakeisti linijos maršrutą yra diskriminacinės politikos ženklas. A.Ghani šį kaltinimą griežtai atmetė.

Afganistano chazarų bendruomenė, turinti apie 3 mln. narių, ne vieną dešimtmetį buvo persekiojama. Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje tūkstančius chazarų išžudė „al Qaeda“ ir sunizmą išpažįstantys Talibano kovotojai puštūnai.