JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadas admirolas Michaelas Gilday‘us yra dar vienas Vašingtono pareigūnas, pareiškęs susirūpinimą, kad Kinijos Prezidentas Xi Jinpingas gali būti daug labiau pasirengęs užgrobti Taivaną, nei manyta anksčiau.

Jo komentarai pasirodė, kai Taivano vyriausiasis saugumo pareigūnas perspėjo, kad bet koks bandymas užimti salą žlugtų ir paverstų Kiniją tarptautiniu pariju.

Xi siekia užsitikrinti trečią penkerių metų kadenciją ir toliau valdyti daugiausiai gyventojų turinčią pasaulio valstybę, o sekmadienį jis pasakė svarbią kalbą Komunistų partijos suvažiavime, kurioje pakartojo savo pažadą vieną dieną „suvienyti“ arba jėga užimti Taivaną.

Diskusijoje su analitiniu centru M. Gilday‘us buvo paklaustas apie Xi kalbą ir ar jis sutinka su kito JAV admirolo komentarais, kad Pekinas bus pasirengęs užimti Taivaną iki 2027 metų.

„Svarbu ne tik tai, ką sako prezidentas Xi, bet ir tai, kaip kinai elgiasi ir ką daro, – sakė M. Gilday‘us organizacijoje „Atlantic Council“. – O per pastaruosius 20 metų matėme, kad kiekvieną savo pažadą jie įvykdė anksčiau, nei sakė, kad įvykdys“.

„Taigi, kai kalbame apie 2027 metų terminą, mano galva, tai turi būti 2022 arba galbūt 2023 metų terminas. Nenoriu kelti nerimo, bet negaliu to atmesti“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją