Didelė statybos bendrovė „Arabtec Holdings“, kurios būstinė įsikūrusi kaimyniniame Dubajuje, antradienį, sausio 8 dieną, pranešė, kad su ja sutartį pasirašė Abu Dabio vyriausybė. Statybos darbai turėtų būti užbaigti 2015 metais.

Abu Dabis yra Jungtinių Arabų Emyratų sostinė ir antras pagal dydį miestas šioje valstybėje. Netoli Abu Dabio miesto centro ketinama pastatyti tris muziejus – taip siekiama paversti jį turistų traukos centru ir suteikti įvairovės ekonomikai, kurioje vyrauja naftos pramonė. Likusieji du numatyti muziejai – JAV Guggenheimo muziejaus filialas ir Zayed nacionalinis muziejus.

Šie projektai, kaip ir daugybė kitų, buvo atidėti, kai pernai metais Abu Dabis dėl krizės peržiūrėjo savo ekonomines galimybes. Šio emyrato nekilnojamojo turto (NT) rinką ištikusi krizė per pastaruosius kelerius metus NT kainas nusmukdė daugiau nei 50 procentų.

Vis dėlto didelis fiskalinis rezervas, sukauptas iš naftos eksporto, leido Abu Dabiui nesunkiai įveikti krizę. Atlikus ekonominių galimybių peržiūrą, didieji plėtros projektai vykdomi toliau, nors tai daroma ir kiek nuosaikiau.

Abu Dabio Luvro projekte numatytas „paviljonų, aikščių, alėjų ir kanalų kompleksas, sukuriantis jūroje plūduriuojančio miesto paveikslą“. Šį kompleksą dengiantį milžinišką kupolą inspiravo tradicinė arabų kultūra.

Muziejuje bus eksponuojami archeologiniai dirbiniai ir meno kūriniai iš įvairių laikotarpių ir kultūrų. Per pirmuosius dešimt metų Paryžiaus Luvras ir kiti Prancūzijos muziejai ketina skolinti Abu Dabio Luvrui savo eksponatus, kol pastarasis muziejus sukaups nuosavą kolekciją.

Iš pradžių buvo numatyta, kad trys minėtieji Abu Dabio muziejai bus pastatyti nuo 2013 iki 2014 metų. Dabar Gugenheimo muziejus numatytas 2017 metams, o Zayed nacionalinis muziejus – 2016 metams.