Iki šiol Saudo Arabija tvirtai laikėsi prieš bet kokius galimus sukilimus ar revoliucijas, pakeitusias regiono veidą. Nedideli šiitų mažumos protestai rytinėje provincijoje buvo tyliai nuraminti, o vyriausybė išdalino piliečiams milijardus dolerių norėdama užkirsti kelią bet kokiems galimiems protestams. Tačiau Saudo Arabijos moterų, norinčių vairuoti automobilius, (konservatyvioji monarchija yra vienintelė šalis pasaulyje, neleidžianti moterims vairuoti) kampanija gali gerokai supurtyti šalies visuomenę.

Kaip ir kaimyninėse šalyse, protestai yra paremti pilietiniu nepaklusnumu. Viena iš judėjimo organizatorių Manal al-Sharif buvo gegužės 22 d. suimta po to, kai du kartus nusifilmavo vairuodama automobilį savo gimtajame Dammamo miestelyje ir įdėjo vaizdo klipus į „YouTube“. Nepaisant parodomojo arešto, šis judėjimas neketina nusileisti. Gyvybinga socialinio tinklo „Twitter“ kampanija pavadinimu „Women2Drive“ kviečia Saudo Arabijos moteris birželio 17 dieną išvažiuoti su automobiliais į gatves.

Gal tai ir nenuvers Saudo Arabijos monarchų, bet tikrai pridarys nemažų nemalonumų. Teks ir vėl ieškoti pagrindimo, kodėl įvestas draudimas moterims sėsti už vairo. O žvelgiant iš Rijado perspektyvos yra daugybė labai gerų (absurdiškų) priežasčių – teologinių, sociologinių ir biologinių – kodėl moterims nereikėtų leisti valdyti automobilio. Štai keletas pačių garsiausių:

Moterys nėra priespaudoje, jos yra princesės. „Arab News“ žurnalistė Rima al-Mukhtar aiškina, kad Saudo Arabijos moterys apskritai nenori vairuoti. „Joms, – rašo žurnalistė, - vairavimas yra kančia ir netinkamas užsiėmimas“. Pasak jos, paprastai kiekviena šeima turi savo vairuotoją, kuris už moteris ir atlieka šį „sunkų ir malonumo nekeliantį“ darbą. Juk moterys yra tarsi princesės, todėl joms nereikia pačioms vairuoti.

Moterys bijo vairuoti. Vienas įdomesnių Saudo Arabijos pareigūnų argumentų prieš moterų vairavimą yra teiginys, kad moterys pačios bijo sėsti už vairo ir nenori kęsti visų tų pašaipių žvilgsnių iš šalies. Todėl jos esą savanoriškai atsisako mašinos vairavimo kaip „vakarų civilizacijos“ svetimkūnio. 


Sprendžia karalius.
Keletas Saudo Arabijos monarchų ruporų pateikia labai paprastą logiką. Kampanijos „Women2Drive“ iniciatorės veikia pagal prielaidą, kad Saudo Arabija yra demokratija. Tačiau taip nėra, šalį valdo ne renkami pareigūnai, o karališkoji šeima. Tad jeigu karalius nusprendė, jog moterys negali vairuoti, vadinasi, taip ir turi būti. Taškas. 

Alachas sako, kad vairuojančios moterys yra blogio išperos ir nusipelno mirties. Vienas Saudo Arabijos dvasininkas šeichas Abd-al-Rahmanas al-Barrakas visas aktyvistes vadina „vakarų madų besigainiojančiomis moterimis, kurios nori „vesternizuoti“ šalį“. O iš tikrųjų tai, ką jos nori padaryti, esą „yra draudžiama, ir šios moterys atneš blogį į šią valstybę“. Negana to, dvasininkas prognozuoja, kad „Women2Drive“ aktyvistės „mirs esant tokiai dievo valiai“.
Įdomiausia tai, kad šalia visų įdomių argumentų prieš moterų vairavimą, Saudo Arabijos oficialieji asmenys niekur nesako, kad moterys nemoka vairuoti automobilių. Bent jau tiek.