Vienuolika "al Qaeda" kalinių, kurie buvo laikomi Rytų Europoje, uždarius kalėjimus buvo perkelti į "vieną CŽV objektą kažkur Šiaurės Afrikos dykumoje", remdamasi šaltiniais CŽV pranešė televizija. Ji nurodė, kad žvalgybos valdyba atsisakė komentuoti, o "Reuters" su jos atstovu susisiekti nepavyko.

CŽV pareigūnai prašė "ABC News" nenurodyti šalių, kur buvo minimi kalėjimai, pavadinimų ir teigė, kad tai būtina saugumo sumetimais.

Kaip nurodė "ABC News", vienu metu vienoje buvusioje sovietinėje oro pajėgų bazėje Rytų Europoje buvo laikomi aštuoni aukšto rango "al Qaeda" veikėjai ir dar trys įtariamieji. Vėliau kai kurie šių asmenų buvo perkelti į kitą valstybę. Pasak ABC, lenkų šaltiniai šią bazę vadino slaptu kalėjimu.

Įtarimus kelia Lenkija ir Rumunija

JAV įsikūrusi žmogaus teisių gynimo organizacija "Human Rights Watch" yra nurodžiusi, kad slapti CŽV kalėjimai greičiausiai buvo Lenkijoje ir Rumunijoje, tačiau abi šios šalys tai paneigė.

Lenkijos gynybos ministras Radoslawas Sikorskis ABC korespondentui Brianui Rossui teigė: "Mano prezidentas (Aleksandras Kwasniewskis) sakė, kad tiesos šiuose pranešimuose nėra".

B.Rossui paklausus, ar jis iš kokių nors kitų informacijos šaltinių žino, kad pastarosiomis savaitėmis buvo uždaryti tokie objektai, veikę jam tiesiogiai pavaldžioje bazėje, R.Sikorskis atsakė: "Manau, kad tik tiek galiu jums apie tai pasakyti".

Rumunijoje slaptas kalėjimas galėjo būti karinėje bazėje, kurioje pernai lankėsi JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas. Naujasis rumunų premjeras pirmadienį sakė, jog nėra jokių įrodymų, kad Rumunijoje buvo toks CŽV objektas, tačiau pridūrė ištirsiantis šiuos pranešimus.

"Rumunijos pareigūnai ... yra minėję, ... jog nėra įrodymų, kad Rumunijoje būtų buvę CŽV kalėjimų ar (kad per jos teritoriją būtų) skridę (CŽV lėktuvai)", - pažymėjo Calinas Tariceanu, kuris kalbėjo po susitikimo su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso.

Premjeras nurodė, kad Rumunija yra pasirengusi atlikti tyrimą dėl šių įtarimų, bet pridūrė, kad "kol kas įrodymų nėra net tarptautinėse žiniasklaidos priemonėse - yra tik paprasčiausi įtarimai". JAV nei patvirtino, nei paneigė, kad tokie kalėjimai egzistuoja ar egzistavo, kaip praėjusį mėnesį pranešė laikraštis "The Washington Post".

Teisina elgesį su įtariamaisiais

Prieš tai, kai pirmadienį išvyko iš Vašingtono į Europą, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) teisino amerikiečių elgesį su įtariamais teroristais.

Ji tiesiogiai nekalbėjo apie įtarimus, kad CŽV Rytų Europoje turėjo slaptų kalėjimų, tačiau dar kartą patikino, kad Jungtinės Valstijos kankinimų nenaudoja. "ABC News" rėmėsi žvalgybos pareigūnais, kurie sakė, jog C.Rice taip teigti galėjo dėl prezidento išvadų, kuriomis pritariama šešiems tardymo metodams, JAV nelaikomiems kankinimu.

"ABC News" šaltiniai sakė, kad laikomų "al Qaeda" įtariamųjų atžvilgiu nuolat taikomi šie tardymo metodai, tarp kurių yra trukdymas išsimiegoti ir vadinamasis "nardinimas", kai tardomieji jaučiasi taip, lyg būtų skandinami.

Jie pridūrė, kad slapti CŽV kalėjimai egzistavo nuo 2002 metų kovo, kai toks objektas atsirado Tailande. Pasak šaltinių, pernai leidimą steigti dar vieną slaptą kalėjimą davė viena Šiaurės Afrikos valstybė.

Palūžo vos pamatęs

"ABC News" šaltinio, kurio tiesioginis darbas - organizuoti slaptų kalėjimų sistemą, duomenimis, viskas prasidėjo nuo pirmojo svarbaus sulaikyto "al Qaeda" įtariamojo - Abu Zubaydah arešto Pakistane. Suteikus pirmąją medicinos pagalbą ir išėmus tris kulkas, jis buvo išsiųstas į Tailandą, kur buvo laikomas apleistame barake vienoje JAV karinių oro bazių ir stebimas ištisą parą.

Po to karinių gydytojų apgydytas Abu Zubaydah buvo atvežtas į kalėjimą Rytų Europoje, kur jį buvo pamėginta priversti talkinti tyrėjams. Palestinoje gimęs Abu Zubaydah yra laikomas vienu niokojamų 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorių.

Jį mušė, vertė po kelias valandas nejudant stovėti šaltame karceryje, po to surakino antrankiais ir paguldė žemyn galva ant lentos, kuria tekėjo ledinis vanduo. Po 31 sekundės springstantis vandeniu Abu Zubaydah ėmė maldauti pasigailėti ir sutiko duoti parodymus, teigia "ABC News".

Panašiai buvo kankinami vienuolika iš dvylikos "al Qaeda" lyderių.

Ramzi bin al-Shibho, kuris buvo rugsėjo 11-osios atakų dalyvių ryšininkas, nereikėjo versti duoti parodymų, nes jis palūžo vos pamatęs, kaip atrodo šeichas Khalidas Muhammedas, kuris, JAV žvalgybos agentūrų nuomone, yra tiesioginis atakos prieš Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke organizatorius.

Pasak "ABC News", tiems, kurie sutiko talkinti tyrėjams, laikymo sąlygos labai greitai buvo pagerintos. Pusryčiams jie gaudavo jogurto ir vaisių, pietums - konservuotų daržovių, vakarienei - mėsos, ryžių ir daržovių. Abu Zubaydah labai pamėgo šokoladinius batonėlius "Kit Kat".