Šį pareiškimą M. Abbasas paskelbė antradienį vėlai vakare vykusiame palestiniečių vadovybės susitikime. Kol kas neaišku, kaip tai bus įgyvendinta.

Pagal Oslo taikos susitarimus ir kitas praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje pasirašytas sutartis buvo įkurta Palestinos Administracija. Šie dokumentai reglamentuoja palestiniečių politinius, ekonominius ir saugumo ryšius su Izraeliu.

„Palestinos išvadavimo organizacija (PIO) ir Palestinos Valstybė nebesilaikys jokių su Izraelio ir Amerikos vyriausybėmis pasirašytų susitarimų ir memorandumų, įskaitant saugumo įsipareigojimus“, – sakė M. Abbasas.

Anot jo, dabar Izraelis turės „vykdyti savo įsipareigojimus tarptautinei bendrijai kaip okupacinė valstybė“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė, kad žydų valstybė ketina aneksuoti Jordano slėnį ir žydų nausėdijas Vakarų Krante, kaip numatyta JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatytame Artimųjų Rytų taikos plane.

Palestiniečiai atmeta šį planą, tvirtindami, kad jis yra palankus išskirtinai Izraeliui ir neužtikrina jiems net minimalių teisių.

B. Netanyahu anksčiau šį mėnesį suformavo naują vyriausybę, sudaręs koalicinį susitarimą su savo buvusiu politiniu varžovu Benny Gantzu. Buvę konkurentai sutarė suvienyti jėgas, kad užbaigtų ilgiau nei metus trukusią politinę suirutę, per kurią buvo surengti net treji aiškaus nugalėtojo neiškėlę rinkimai.

Koaliciniame susitarime numatyta, kad B. Netanyahu gali jau liepos 1 dieną pateikti vyriausybei pasiūlymą dėl aneksijos.

Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą per 1967 metų karą. Palestiniečiai laiko šias teritorijas savo būsimos valstybės dalimi, tačiau D. Trumpo plane numatyta jiems palikti tik išsibarsčiusius anklavus, apsuptus Izraelio teritorijos.

Didžioji dalis tarptautinės bendrijos nepritaria aneksijai, nes būgštauja, kad tai panaikintų bet kokią galimybę Artimųjų Rytų konfliktą užbaigti dviejų valstybių sprendiniu.

Kol kas neaišku, kokiu mastu palestiniečių vadovybė įgyvendins pastarąjį M. Abbaso pareiškimą. Saugumo klausimų koordinavimas atitinka tiek M. Abbaso, tiek Izraelio interesus, nes tai labiausiai susiję su Gazos Ruožą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“.

Palestinos Administracija kontroliuoja tankiai apgyvendintas okupuoto Vakarų Kranto teritorijas ir užtikrina būtiniausių paslaugų teikimą jų gyventojams. Jos paleidimas tikriausiai sukeltų chaosą ir paliktų be darbo dešimtis tūkstančių valstybės tarnautojų. Visgi M. Abbasas, savo pareiškime paminėjęs Palestinos valstybę, regis, leido suprasti, kad ji toliau funkcionuos dabartine savo forma, tik kitu, ginčijamu pavadinimu.

Turint galvoje, kad M. Abbasas visuomet pasisakė prieš smurtą, palestiniečių saugumo pajėgos tikriausiai toliau kovos su visomis ginkluotomis grupuotėmis net ir be oficialaus veiksmų koordinavimo su Izraeliu.