Vokietijos kanclerė A. Merkel pareiškė, kad Vokietija ir Europos Sąjunga (ES) niekada nesusitaikys su Rusijos įvykdytu Krymo užėmimu.

„Negalime toliau elgtis taip lyg nieko nebūtų įvykę“, - pabrėžė A. Merkel.

Tačiau ji taip pat pareiškė, kad diskutuojant Krymo tema būtina pasitelkti kantrybę, rašo UNIAN. A. Merkel priminė, kad Baltijos valstybėms ir Vokietijai taip pat prireikė nemažai laiko tam, kad būtų pasiekti nepriklausomybės bei susijungimo tikslai.

Vis dėlto A. Merkel apkaltino Rusiją dėl to, kad užėmusi Krymą ji pasikėsino į Europos politikos esmę, kuri kruopščiai puoselėjama nuo 1945 metų.

„Europos pokario politikos pagrindas – tai pagarba kiekvienos valstybės teritoriniam vientisumui, tačiau to Krymo užėmimo atveju nebuvo paisoma. Tai ne tik kelia Europai pavojų, bet ir yra paprasčiausiai neleistina, nes viskas, ką kruopščiai kūrėme nuo 1945 m., gali būti labai greitai sugriauta. Negalime sutikti su kompromisais, būtina vadinti dalykus tikraisiais jų vardais“, - pabrėžė A. Merkel.

Kalbėdama apie situaciją likusioje Ukrainos dalyje, A. Merkel nurodė, kad tarpinis tikslas – tai laisvų prezidento rinkimų, turinčių įvykti šioje šalyje gegužės 25d., užtikrinimas, kuriuose galėtų sudalyvauti kuo daugiau gyventojų.

Ji įspėjo, kad tuo atveju, jei kils problemų dėl rinkimų Ukrainoje, o mėginimai destabilizuoti situaciją šioje šalyje tęsis ir toliau, ES imsis prieš Rusiją papildomų sankcijų.

Tačiau A. Merkel pabrėžė, kad sankcijos – tai nėra tikslas. Anot jos, tai reakcija, kurios imamasi tais atvejais, kai politinės pastangos neduoda reikiamų rezultatų.

A. Merkel paneigė nuomonę, jog Rusijai taikomos ES sankcijos yra švelnesnės nei JAV taikomos sankcijos, bei paaiškino, kad ekonominiai ES ir Rusijos ryšiai žymiai glaudesni nei Rusijos ir JAV rišantys saitai, todėl iš pirmo žvilgsnio švelnesnės ES sankcijos daro tokį patį stiprų poveikį kaip ir formaliai griežtesnės JAV taikomos sankcijos.

Paklausta, ar ketina kreiptis į Ukrainos valdžią dėl karinės operacijos Rytų Ukrainoje stabdymo po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino separatistus atidėti „referendumą“ dėl Donecko apskrities statuso, A. Merkel atsakė, kad situacija Ukrainoje aštrėja jau kurį laiką, todėl būtų neteisinga tikėtis, kad visi veiksmai, kurių imasi Ukrainos valdžia tam, kad būtų atkurtas rytinių šios šalies regionų kontroliavimas, bus sustabdyti iš karto.

„Viena vertus, kiekviena valstybė turi teisę pasinaudoti teise į jėgos panaudojimą. Kita vertus, būtina veikti išmintingai. Be jokios abejonės, rasti aukso vidurį nėra lengva“, - samprotavo A. Merkel.