Vietos, kurioje vyko sutikimas, gyventojai pasipuošė geriausiais savo tradiciniais apdarais – odiniais šortais vyrams, plačiais rauktais sijonais moterims, suknelėmis ir dailiai supintomis kasomis mergaitėms.

Po naktį siautusios audros dangus buvo giedras, šilta saulė nušvietė tarsi iš atvirukų nužengusius Alpių namukus šlaitiniais stogais ir pelargonijomis apjuostais mediniais balkonais.

Atidūmęs kalnų keliais juodu padidinto pravažumo automobiliu, B. Obama išlipo pasisveikinti su A. Merkel, kuri vilkėjo melsvu bleizeriu ir kurią jis pabučiavo į abu skruostus. Jis taip pat paspaudė ranką ir paplojo per petį jos vyrui, viešumos paprastai vengiančiam chemikui Joachimui Saueriui.

Abu lyderiai pasirašė Kriuno, kurio istorija siekia 13-ąjį amžių, svečių knygoje, ir užlipo ant pakylos pasakyti trumpų kalbų akcentuojant bendras vertybes.

„Turiu pripažinti, kad pamiršau atsivežti savo odinius šortus, bet pažiūrėsiu, ar galiu nusipirkti jų būdamas čia“, – šypsodamasis pasakė B. Obama, taip prajuokindamas susirinkusius vietos gyventojus, kurie gurkšnojo alų ir kramsnojo tradicines Bavariškas dešreles bei riestes.

Odiniai šortai, kartais – su petnešomis, yra tradicinis bavarų vyrų drabužis.

JAV prezidentas, kuris į Bavariją atvyko dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime, sakė, jog vylėsi, kad A.Merkel surengtas susitikimas sutaps su kasmetiniu Miuncheno alaus festivaliu „Oktoberfest“.

„Tačiau vėlgi – niekad nebūna blogos dienos alui ir dešrelėms, ir aš negaliu sugalvoti geresnės vietos atvykti paminėti tvirtos draugystės tarp Vokietijos ir Amerikos žmonių“, – pridūrė jis.

Vėliau jis su A.Merkel ir tradiciniais drabužiais vilkinčiais vietos gyventojais susėdo paragauti alaus, ir pasakė reporteriams: „Tai buvo labai puikus alus. Norėčiau pasilikti“.

Vienas prie jų stalo sėdėjęs ūkininkas, 45 metų Aloisas Krameris, AFP sakė, kad tas alus buvo nealkoholinis ir kad jis su B.Obama aptarė „žemės ūkį globalizuotame pasaulyje“.

„Jis buvo šiltas, draugiškas ir žemiškas, – sakė A.Krameris. – Jis nori sugrįžti su savo šeima, kai jam nereikės tiek daug dirbti“.

81 metų Marianne, kuri buvo pasipuošusi balta palaidine ir raudona skara su kutais, sakė, jog buvo „sužavėta“ vizito ir jog nuo pat ankstyvo ryto laukė lauke, kad pamatytų abu lyderius.

„Kasdien tokių dalykų nepamatai“, – plačiai šypsodamasi sakė ji.

B.Obama ir A.Merkel Kriuno kaimelyje kalbėjosi prieš dviejų dienų viršūnių susitikimą, kuris vyksta netoliese esančioje Elmau pilyje. Jis susirinkusią minią pasveikino žodžiais „Gruess Gott“ – Bavarijoje vartojamu pasisveikinimu.

B.Obama padėkojo gyventojams už šiltą priėmimą ir pasakė, kad jie surengė geriausią Alpių pasirodymą, kokį tik jis yra girdėjęs.