Laikraščio „Bild am Sonntag“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad visuomenės palaikymas kanclerės Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) ir jos sąjungininkei Bavarijoje, Krikščionių socialinei sąjungai (CSU), sumažėjęs dviem procentiniais punktais ir dabar tesiekia 34 procentus.

Socialdemokratų partijos – jaunesniosios partnerės A.Merkel plačioje kairiųjų ir dešiniųjų koalicijoje – smuktelėjo vienu punktu; dabar ją remia 24 proc. iš 1 638 respondentų, kurie buvo apklausti sausio 21–27 dienomis.

Tuo tarpu populistinė „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri šeštadienį sukėlė audrą, pasiūliusi leisti policijai šaudyti į migrantus, kad jie nepatektų į Vokietiją, sulaukė rekordinio 12 proc. palaikymo, dviem punktais didesnio negu prieš savaitę.

Euroskeptiškoji AfD išgyveno vadovybės skilimą ir dar labiau pasuko dešinėn, o kai kurie jos lyderiai išreiškė palaikymą antiislamiškam protestų judėjimui PEGIDA.

Šeštadienį partijos pirmininkė Frauke Petry (Fraukė Petri) sakė, kad pasienio policija „reikalinga galimybė prireikus pasinaudoti savo šaunamaisiais ginklais – kaip nustatyta įstatymo“.

„Joks policininkas nenori šauti į pabėgėlį, ir aš taip pat to nenoriu. Vis dėlto reikalinga galimybė pasinaudoti šaunamaisiais ginklais kaip paskutine priemone “, –F.Petry sakė regioniniam dienraščiui „Mannheimer Morgen“. Tie jos komentarai sulaukė daug kritikos.

2015 metais į Vokietiją atvyko 1,1 mln. prieglobsčio prašytojų ir didėja susirūpinimas dėl šalies pajėgumų integruoti šiuos naujai atvykusius žmones.

Jau ilgiau negu dešimtmetį Vokietijai vadovaujanti A.Merkel yra smarkiai spaudžiama persvarstyti savo nuostatas dėl migrantų. Emocijas pakurstė seksualinių užpuolimų banga Kelne Naujųjų metų išvakarėse, dėl kurios policija kaltino daugiausia išeivius iš Šiaurės Afrikos.

Nors nacionalinių rinkimų iki 2017 metų nebus, kovą vyks regioniniai rinkimai trijose žemėse, kurie bus svarbus paramos A.Merkel išbandymas. AfD viliasi gauti daugiau vietų kanclerės partijos sąskaita.

Apklausa, kurios rezultatus penktadienį paskelbė naujienų savaitraštis „Focus“, parodė, kad 40 proc. respondentų nori A.Merkel atsistatydinimo.

Vis dėlto vėlesnė „Focus“ užsakyta apklausa parodė, kad A.Merkel su 41 proc. yra politikų, kurie, visuomenės nuomone, gali geriausiai susidoroti su šia migrantų krize, sąrašo viršuje.

Antras populiariausias buvo (38 proc.) Bavarijos premjeras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis), kuris garsiai kritikavo A.Merkel liberalią poziciją.

Finansų ministui Wolfgangui Schaeuble (Volfgangui Šoiblei) palaikymą išreiškė 34 proc., o socialdemokratų lyderiui Sigmarui Gabrieliui (Zigmarui Gabrieliui) – 30 proc. respondentų.