Nuo derybų dėl Turkijos narystės ES pradžios 2005 metais, derybos progresavo nežymiai. Tačiau A. Merkel sakė, kad Sąjunga, kuriai kovoje su migrantų krize reikia Turkijos pagalbos, privalo, nepaisant susirūpinimo dėl Turkijos atsako į nepavykusį liepos 15-osios perversmą, bendradarbiauti su Ankara. Bet A. Merkel vyriausybė ir toliau laikosi nuomonės, kad šiuo metu nėra tinkamas metas pradėti su Turkija derybas naujose politikos srityse.

Vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas reporteriams sakė:

„Kanclerės A. Merkel pozicija dėl Turkijos prisijungimo derybų nepasikeitė. ES ir Turkija derėjosi ne vienerius metus, tačiau nebuvo iš anksto apibrėžta pažanga. Esant dabartinėms aplinkybėms, tolesnių derybų skyrių atidarymas nėra įmanomas“.

Tiek Ankara, tiek ES mano, kad Turkija dar daugelį metų nebus pasirengusi prisijungti prie ES. Tik vienas iš 35 derybų skyrių, kur Turkija privalo priimti ES taisykles, kol kas buvo užbaigtas. Praėjusią savaitę Europos Parlamentas (EP) priėmė rezoliuciją, kurioje raginama įšaldyti derybas su Turkija dėl narystės ES. Toks sprendimas priimtas dėl „neproporcingo“ Ankaros atsako į sužlugdytą liepos 15-osios perversmą.