Jeigu Rusija pradės karą su Ukraina, tai bus tikrai brolžudiškas karas, mano muzikantas.

"Kai į tavo šalį rieda šarvuočiai, žmonės tampa savo šalies patriotais ir ima į rankas ginklą. Mūsų uždavinys - jokiu būdu neleisti, kad taip atsitiktų”, - pareiškė jis radijo stočiai "Echo Moskvy”.

Kaip praneša RBK, A. Makarevičius ir jo kolega iš grupės Aleksandras Kutikovas pasirašė peticiją Rusijos valdžiai ir dviejų valstybių piliečiams, kuri paskelbta tinklalapyje "Change.org”. Joje sakoma:

"Mes pamažu suvokiame, kad įvykiai Kryme - ne optinė apgaulė ir ne blogas sapnas. Pradeda pildytis vienas baisiausių Ukrainos krizės raidos scenarijų. Mes reikalaujame, kad Rusijos valdžia tučtuojau ir be jokių sąlygų išvestų visas ginkluotas formuotes iš Ukrainos teritorijos. Mes kreipiamės į mūsų bendrapiliečius: netikėkite oficialiąja propaganda ir neremkite karo! „Interesų gynimas" - tik politinio žaidimo priedanga. Mes turime ukrainiečiams parodyti, kad Rusijoje yra ir kitokia nuomonė, ne tik valdžios propaganda, ir kitų argumentų, ne tik tankų. Dabar kaip niekada svarbu parodyti pagarbą istoriniam kaimynų pasirinkimui ir pasistengti pelnyti jų pagarbą".

Pastarosiomis dienomis savo požiūrį į įvykius Ukrainoje ir Rusijoje išsakė daugelis kultūros veikėjų.

Rašytojas Borisas Akuninas laiko „Vladimiro Putino karingumą" blefu, bet yra įsitikinęs, kad Rusija perėjo „nuo plutokratinės autokratijos prie policinės valstybės ir diktatūros". Anot B. Akunino, rusams Ukrainoje V. Putinas niekuo nepadės, o tik pakenks, sukomplikuodamas ir šiaip jau įtemptus jų santykius su ukrainiečiais (o Kryme - dar ir su totoriais).

Grupės „Akvarium" lyderis Borisas Grebenščikovas savo „Facebook" puslapyje paragino Rusijos valdžią taikiai spręsti problemas su Ukraina. Jis įsitikinęs, kad visada yra sprendimas, kuris leis išvengti žmonių žūties.

Grupės DDT lyderis Jurijus Ševčiukas paragino neleisti, kad Ukrainoje kiltų „brolžudiškos skerdynės", ir įspėjo, kad karas, kurį gali pradėti Rusija, turėtų labai skaudžių padarinių. „Mes - Ukrainos ir Rusijos žmonės - giminės. Kiekvienas iš mūsų tiesiog privalo padaryti visa, kad būtų išvengta brolžudiškų skerdynių", - parašė DDT solistas savo tinklaraštyje radijo stoties „Echo Moskvy" puslapyje.